2022. február 25., péntek

Maces, iOS-es Jegyzetek – alapok

Az Apple egyik legdinamikusabban fejlődő alkalmazása a Jegyzetek (Notes). Jöjjön egy gyorstalpaló az Apple-ös eszközök közt szinkronizációra képes segédprogramról.
Jegyzet létrehozása Kattintsunk a papír-toll ikonra és jegyzetlejünk! Menteni nem kell, ahogy az Apple világban (leszámítva renitens külső fejlesztők alkalmazásait) a Jegyzetek automatikusan ment mindent.
Kép hozzáadása A Jegyzetek legszívesebben a Fotók/Photos alkalmazásban tárolt képet szeret beszúrni. De készíthetünk az iPhone kamerával is képet, amely azonnal a jegyzetbe kerül. (Ha Macen szürke ez a lehetőség, ahogy a képen, azaz nálam is, az azt jelenti, hogy nem engedélyeztem az adott funkció elérését a Jegyzet számára.)
Szkennelés Macről szkennelni szintén azonos wifin, AppleID-n levő iPhone-nal, iPaddel lehet – ha engedélyeztük.
Táblázat Táblázatot is létrehozhatunk Jegyzetekben, de. Nincsenek képletek. Persze bemásolhatunk máshonnan táblázatot, képletünk ekkor sem lesz, de a számolt cella értékek megőrződnek.
Zárolás Jegyzetet zárolhatunk, csak a jelszó ismeretében nézhető meg. Csak a rend kedvéért, az '1234' vagy a 'Jerry Lee' (kutyám neve) nem jelszó.
Rögzítés A Jegyzetek automatikusan (abc, módosítás) sorba rendeződnek. A Rögzítéssel a lista tetejére tűzhetünk kiemelendő jegyzetet.
Felsorolás Kipipálható listát is készíthetünk, kattints a megfelelő ikonra.
Megosztás Jegyzetet a szokásos módon oszthatunk meg másokkal akár chaten, mailben, posztolhatjuk Facebookra...
Stílusok Macen szövegkijelölés után a helyzetérzékeny menüben megtalálunk hat stílust, amelyek használata könnyíti az olvasást.
Mappák Macen egyszerűen hozhatunk létre mappákat. A jegyzetet egy mappára húzva adhatunk hozzá. Egy jegyzet csak egy mappában tárolható.
Csatolmány böngésző (Mac) A Command+3 billentyű kombinációval előhívható a Csatolmány böngésző – Macen. Csatolmány típusonként kereshetünk ezzel az eszközzel az üzenetek között (nincs a blogbejegyzés ábárán).
Tag A Jegyzetek pár hónapja felismeri a hashtageket is. Egy jegyzethez több #hashtag #Option/Alt-Shift-3 is hozzárendelhető. A Jegyzet kiemelten kezeli a hashtageket.
Együttműködés A megosztás felsőfoka, amikor valakivel, valakikkel közös használatra osztok meg egy jegyzetet. Azonnal látom az ő szerkesztéseiket, módosításaikat. Ha valamelyikük @nevem írja be, arra a Jegyzet figyelmeztet. Rendkívül nagyképűen mondhatnánk, hogy a Jegyzetek fapados Slack, közös netes doksi.

Bónusz track
Korábbi Jegyzeteket bemutató írásaink.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése