2022. február 21., hétfő

Hagyjatok békén! – avagy Fókusz az iOS-ben

A beérkező üzenetek miatt pityegő okostelefon, a csilingelő Facebook üzenetek, és csiripelő Twitter – hosszan sorolhatnánk életünk ébren töltött részének segítőit és megkeserítőit. "Hagyjatok már békén egy órát, hogy végig tudjak gondolni egy faéknél bonyolultabb dolgot!" – kérjük egyre gyakrabban. Az Apple már kínál eszközt a kikapcsolásra, a többi rajtunk múlik. Az ügyfelek 99 százaléka, a családtagjaink nagy része is kibírja, ha egy óra múlva hívjuk csak vissza. Ezalatt nem megy el a konkurenciához (ha meg igen, akkor tényleg kár érte?) és a mi legyen ebédre kérdés is megmarad, vagy megoldódik.
iPaden mutatom, eszközök közt szinkronizálható, a Fókusz beállítást, a személyes Fókuszt. A személyes fókuszt akkor fogom használni, amikor magamra koncentrálok és nem akarom, hogy bárki, senki, akárki megzavarjon. Talán egy Fókusz állapotot sokunk ismer, ez a Repülőn vagyok, a Munka és Személyes fókuszokon kívül más fókuszok is létrehozhatók.
Eldönthetem, hogy kinek a hívása juthat át a Személyes fókuszom védőfalán. Legyünk szigorúak, az ementáli sajtra hajazó fókusz nem fókusz. Ha használnám a fókuszt, az biztos, hogy a védőfal ismételt hívással nem lenne áttörhető. Érdekes módon nem tanultuk meg, hogy a mobilon látható, hogy ki keresett, ha akar, akkor visszahív. Az ismételt hívás – engedélyezése esetén – áttöri a védőfalat, de szinte biztos, hogy nem lesz sikeres, hiszen nem véletlenül pattant le az első hívás kísérlet.
"Ha már nem sikerült felhívni, pedig öt percen belül háromszor is megkíséreltem, akkor küldök egy üzenetet!" – ismerős gondolat. Nos, az üzenet (SMS) ugyanúgy megakaszt, mint a hívás, ezért ismét legyünk szigorúak.
És nagyon jó, hogy az appok közül is válogathatok, melyik üzenhet. Viber, WhatsUp, Skype, Telegram és társai békén hagynak, a kedvenc játékod sem üzen, hogy "etesd meg a lovakat!" (kedvenc beúszó üzenetem egy konferencia prezi kivetítésen).
Ügyes, okos, hogy időhöz, helyhez és alkalmazás használathoz (is) köthetjük a fókuszt, így nem kell azt külön aktiválni – bár lehet. Otthon nem dolgozol? A hely megadással letilthatod, hogy a munkahelyed utolérjen. Video-csetelsz? Ha az alkalmazást használod, letiltatod a többi kommunikációs csatornád. És így tovább.
Ha jófejek vagyunk, akkor üzenet tudathatja a rosszkor keresőkkel, hogy épp nem érünk rá. Bízzunk benne, hogy ennyi infótól megnyugodnak és türelmesen várják, hogy vissza keressük őket – ezt illik.
Önfegyelmezésképp korlátozhatjuk, hogy melyik app-oldalunkat érjük el. Gondos app elrendezés használata javasolt.
Áttekintve próba beállításaimat látható, hogy nem leszek vagy csak korlátozzottan leszek elérhető, ha SimCity-zek (nem, nem, dehogy játszom. Mondjuk az iOS SimCity az eredeti játék meggyalázása, ezért nem is fogok írni róla külön bejegyzést) vagy 9:00-17:00 között minden K. K, mint kedd. :D
A létrehozott fókuszok könnyen elérhetők, aktiválhatók és kikapcsolhatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése