2022. február 9., szerda

Mac, Fotók, személyek

A Fotók alkalmazás Macen a legkézenfekvőbb fénykép tároló, kezelő alkalmazás. Természetesen számos vetélytársa van, mindenki azt használ, amit akar – általánosságban azonban egy alkalmazás mindig jobb, mint egy átgondoltan felépített fájlstruktúra. Ez utóbbihoz – ki érti, miért – a Windowson szocializálódott felhasználók ragaszkodnak. Pedig! A Fotók arcfelismerő képessége erős érv lehet az alkalmazás mellett – használata persze nem kötelező.
A Fotókba beöntjük, beöntöttük a több ezer fényképünket, esetleg az iCloudon át automatikusan áttöltődnek az iPhone-unkról, iPadünkről. Az oldalsávon a Személyeket (1) választjuk ki. Ha egyetlen személyt sem látunk, akkor a bejegyzés második képe alatti szöveget követve kezdhetjük meg a Fotók személy-azonosítását – ezt a Mac akkor szereti elvégezni, ha tápon van (no comment, 2021), de aksiról üzemelve is hajlandó, csak néha noszogatni kell.
Ha már vannak személyek, a nevüket kijelölve írhatjuk be a valódi nevüket, a Mac igyekszik az általa ismert (Kontaktok, Mail) neveket felkínálni. Helyzetérzékeny menüt alkalmazva dobhatunk ki valakit a Személyekből (2) vagy egyesíthetünk két személyt (nem úgy!), ha a Fotók valamiért külön választotta őket (3), ez gyakori a gyerekkori és felnőtt képek esetén, de erős fodrász-smink is okozhat személyhasadást.
Válasszunk ki egy olyan fényképet, amelyen jól látható annak az arca, akinek létét meg szeretnénk taníttatni a Fotókkal. Adjuk ki az "Arocokhoz tartozó nevek mutatása" (4) parancsot! A Fotók mutatja (5) az általa felismert arcokat, a Névtelen felirat átgépelésekor felkínálja az általa ismert neveket – könnyítésképp. Ha mégsem ismerne fel egy arcot a Mac, akkor az Info ikonra kattintva (6) megjelenő ablakban az Arcok hozzáadása ikonra (7) kell kattintani. A megjelenő kőrt húzzuk az áldott arcára, nevezzük el!
A Személyek nézetben nézett személy oldalának aljára görgetve találunk hasznos parancsokat. A további azonosítást itt sürgethetjük meg (8), a talált képeket jóvá kell hagyni (9). Illetve itt szabadulhatunk meg egyszer volt ismerősünktől (10) (BFF).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése