2022. február 1., kedd

Apple: ismét egy legjobb pénzügyi negyedév

Az Apple képessége, ahogy átvészeli az ellátási lánc problémáit és a rekordnak számító 124 milliárd dolláros negyedéves árbevétel volt múlt csütörtökön az egyik vezető IT-pénzügyi hír, pedig a pénzügyi kimutatások mögött ott egy másik sikertörténet. (Jacob Carpenter írásának magyarítása a Fortune Data Sheet-ből.)
Kép: MacRumors. A Q122 magyarul: 2022. Első negyedév (Q1).


Valamivel több mint egy évvel azután, hogy az Apple hatalmas téttel megjátszotta a Mac számítógépek chiptervezésének saját kézbe vételét, bemutatta az M1 processzor-családot, a játék búsásan megtérült. Az Apple közel 11 milliárd dolláros Mac-értékesítést könyvelt el az ünnepi negyedévben, ami 25%-os növekedés az előző évhez képest. Összességében az Apple Mac-részlege rekordot, 37,4 milliárd dollárt hozott a 2021-es naptári évre, és elmozdult a 2019-es 25 milliárd dollár körüli értékről.
Tim Cook vezérigazgató csütörtökön ünnepelte a cég Intelről az Apple Silicon chipekre való átállását, mondván, hogy az eladások fellendülése "meghatározó mértékben az M1-nek köszönhető". Az Apple 2020 végén mutatta be első M1-es laptopjait, és azóta is tart az Apple Siliconra váltás. A legutoljára 2021 októberében a MacBook Pro sorozat lett M1-es.
Az ügyfelek elégedettsége kimaradt a pénzügyi eredményekből” – mondta Cook a cég pénzügyi eredményeit ismertető konferencia-hívás során. „És én ezt egy olyan terméknek látom, amely nagyon sikeres lesz számos különböző piacon, az oktatástól az üzleti életen át a kreatív iparig és minden földrajzi piacon. Nem korlátozzuk magunkat."
Az biztos, hogy az Apple Mac-eladásai minden bizonnyal profitáltak az otthonról dolgozó ügyfelek számának növekedéséből. A CNBC a hónap elején arról számolt be, hogy a PC-szállítmányok világszerte 2021-ben elérték az elmúlt közel egy évtized legmagasabb szintjét, nagyrészt a járvány hatásai miatt.
Az Apple modellenkénti eladási adatait sem hozza nyilvánosságra, így bizonytalan marad, hogy az M1-es eszközök mennyire növelték meg a Mac eladásait. Ennek ellenére az M1 hatása egyértelmű. A Mac-eladások relatív növekedése messze meghaladja a PC-eladások növekedését a HP-nál, és valamivel jobb a Dellnél. Figyelemre méltó, hogy a részleg eddigi legnagyobb negyedéves bevételét a csúcskategóriás, M1-es MacBook Pro debütálását követően érte el, amelynek kiskereskedelmi ára 880 ezer forint felett van.

Egy trend kezdete?

A saját tervezésű chipekre való átállás követendő lehet más technológiai óriások számára, így termékeik tervezését jobban befolyásolhatják – de csak akkor, ha jól csinálják. Az Apple ajnározza M1 chipjeit, amelyek csúcsminőségű feldolgozási és grafikus teljesítménnyel büszkélkedhetnek, amelyek hozzájárultak a laptop akkumulátorának élettartamának meghosszabbításához. A váltás miatt az Apple kevésbé függ az Inteltől, amely számára a váltás több mint üzleti veszteség. Hogy a többi PC-gyártó meg tudja-e ugrani azt, amit az Apple remekül abszolvált, az majd kiderül. A Nikkei Asia tavaly nyári jelentése szerint a Google várhatóan 2023-ra tér át a saját tervezésű chipekre Chromebookban és táblagépben. A Bloomberg 2020. decemberi jelentése szerint a Microsoft is hasonló lépést tervez a Surface PC-k esetében.
Az Apple-nek szembe kell néznie dobott partnerével, az Intellel is, amely azzal büszkélkedhet, hogy az új 12. generációs processzora gyorsabb, mint az Apple legjobb chipje. Az, hogy ez igaz-e, egy kicsit bonyolult, és az Apple hamarosan megjelenő M2 processzora beleszólhat a dologba.
A Mac még mindig az Apple üzletének egy kis részét képviseli, az eladások mindössze 10%-át teszi ki. Míg a Mac negyedéves bevételei 2,1 milliárd dollárral ugrottak meg éves szinten, az iPhone-eladások 6 milliárd dollárral nőttek. Ennek ellenére minden milliárd számít egy olyan vállalatnak, mint az Apple, amelynek részvényei közel 6%-kal emelkedtek a pénteki kereskedés során legutóbbi eredményét követően. A saját chipekkel a kezében pedig fényesnek tűnik a jövő egy egykor lemaradt részleg számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése