2022. február 14., hétfő

Hat email alkalmazás Macre  

Bár egyre többen és gyakrabban jósolják halálhírét, az emailek élnek, nyomulnak – sőt, mindennapi életünk nagy részében szinte mindenhol jelen vannak, beborítanak. Ezért szükség van egy jó alkalmazásra, amely kezeli a rengeteg e-mail üzenetet, akár a tök üres postafiók a célunk, akár csak egy újabb spam-mentes napot szeretnénk.
Szerencsére rengeteg kiváló e-mail alkalmazás küzd az emailjeink kezeléséért a Macen. Míg egyesek az alap feladatok leegyszerűsítésére összpontosítanak, mások új ötletekkel és szokatlan kiegészítésekkel kísérleteznek. Mivel sok közül lehet választani, nem mindig könnyű megtalálni a nekünk legjobban megfelelőt. Ezért ez a cikk is csak egy ajánlás, amely Alex Blake-nek, az iLife magazin írójának a véleményét tükrözi.
A legjobb Mac e-mail-alkalmazás megtalálásához hat alkalmazást sorakoztattunk fel a rajt vonalon. Öt erős kihívót és az Apple saját, kiváló Mailjét, amely népszerű választás, mert a Macre telepítve megkapjuk akár szeretnénk, akár nem. (Az itt leírtakkal kapcsolatban van véleményünk, de most nem írjuk be a sorok közé sem – én.) Vajon melyik lesz a győztes? Melyik lesz csillagozva, és melyik kerül a kukába?

Hogyan teszteltek?

A Mac e-mail-alkalmazások e csomagjának áttekintése nem igényel különösebben szokatlan tesztelési módszert – az összes alkalmazást a szokásos módon használtuk. Importáltuk e-mail fiókjainkat (vagy a Hey esetében új fiókot hoztunk létre és létrehoztunk néhány átirányítási szabályt), ellenőriztük a beérkező leveleinket, válaszoltunk az új e-mailekre, és megpróbáltuk rendszerezni az üzeneteinket. Az alkalmazásokat iPhone-ra és Apple Watch-ra is telepítettük, hogy teszteljük a működésüket az Apple többi eszközén.
Biztonságos, megbízható az alkalmazás?
Az e-mail küldők különféle eljárásokat alkalmaznak, ezek a személyes adataink akaratlan megosztását is eredményezhetik. Az Apple Mail a Mail Privacy Protection segítségével próbálja meghiúsítani ezt, míg mások titkosítási szolgáltatásokat kínálnak és blokkolják a nyomkövető képpontokat.
Van-e iOS változata?
Nem leszel mindig a Macednél. Ha a kiválasztott alkalmazás jól működik iPhone-on és Apple Watch-on, akkor útközben is kézben tarthatod az irányítást.
Képes-e fiókok kezelésére?
Ha több e-mail fiókot használsz, akkor ezeket egy alkalmazásban szeretnéd használni.
Van-e társalkalmazás?
A jó e-mail feldolgozás a hatékonyság növelés egyik eszköze. Ha a kiválasztott alkalmazáshoz naptár, emlékeztetők, feladatok-kezelés és ilyesmik tartoznak, akkor többet végezhetünk el egyetlen alkalmazással, mint több alkalmazás között mozogva.

Airmail 5

Mac App Store-ban 3,3 pontot kapott az ötből, magyar nyelven is elérhető, havi díj: 1190 Ft, éves díj: 3 890 Ft. Neten airmailapp.com.
Az Airmail egy kicsit vegyes csomag, de kezdjük a pozitívumaival.
A felület ügyes és rendezett, és egyike azon kevés alkalmazásoknak, amelyek a gyors azonosítás érdekében feladóikonokat jelenítenek meg a beérkező levelek mellett. A jobb gombbal egy üzenetre kattintva számos lehetőséget kínál az üzenetek áthelyezésétől a névjegyek kezelésén át az egyéni szabályok beállításáig. A színeket körültekintően és hatékonyan használja, így a kezelőfelület túlzsúfolása nélkül lehet kiemelni. Máshol az Airmail ilyen-olyan. Csak akkor csukhatja össze a beérkező levelek almappáját az oldalsávban, ha magát a teljes oldalsávot kicsinyíti. Az alkalmazás szerint van egy intelligens postafiókja, ami kiszűri a hírleveleket és hasonlókat, de Mac-en nem találtuk (és iOS-en csak hosszas keresgélés után jelent meg). A kompozíciós ablak rendben van, de a riválisoké átláthatóbb.
Az Airmail ingyenes, de az eszközök közötti kompatibilitáshoz előfizetés szükséges. Végső soron ez nem elég ahhoz, hogy az élre kerüljön, de számos szerethető aspektusa van.

E-mail - Edison Mail

Mac App Store-ban még nincs pont értékelése, ingyenes. Neten www.edisonmail.com.
Az Edison Mail tele van okos megoldásokkal. Vigye az egérmutatót egy üzenet fölé, ha azt a megnyitása nélkül szeretné áthelyezni, törölni. A beérkező leveleket a Focused Inbox feldolgozza, osztályozza a hírleveleket, az Edison automatikusan mappákba rendezi a levél a nyugtákat, utazási maileket, csomagkövetési információkat vagy a rendezvényjegyeket. Az üzenetek mellett megtalálható a szabad szavas keresés, a feladó ikonok használata, valamint a küldés visszavonása. A testreszabási felületen módosíthatók a gesztusok működése és az üzeneteken megjelenő gombokat. Havi 15 dollárért pedig extra biztonsági funkciókat kap, például spam blokkolót és eszközöket a feladók ellenőrzéséhez és a névjegyek érvényesítéséhez. (A magyar Mac App Store szerint nincs alkalmazáson belüli fizetési lehetőség.) A Mac verzióból hiányzik néhány iOS-alkalmazás funkció, például az integrált naptár és a szundi gomb.
A felülete is nehéz a Spark mellett. Regisztrációkor javasoljuk, hogy iratkozzon ki az Edison Trends szolgáltatásból, amely eladja (anonimizált) kereskedelmi adatait, például vásárlási előzményeket, hogy az alkalmazás ingyenes legyen. Ez számunkra egy kicsit kellemetlen.

HEY Email

14 napos próbaverzió letölthető a hey.com oldalról. Ugyanitt évi 99 dollárért meg is vásárolható.
Általában nem szeretik a Hey-t, mert nem tudja importálni a meglévő postafiókot, de annyi érdekes funkcióval rendelkezik, hogy nem lenne szabad kihagyni. A beérkezett üzenetek a beérkezett üzemetek (Imbox) postafiókba kerülnek, felül az Új neked üzenetekkel, lent pedig a Korábban látott üzenetekkel, amelyek az olvasott és elküldött e-maileket csoportosítják. Macerás, hogy vagy új fiókot kell létrehoznia @hey.com címmel vagy saját domaint hozzáadni. A Hey logó mögött több osztályozási terület található. A nyugták a Paper Trailben mennek, míg a hírlevelek a The Feedben élnek. Az e-maileket megjelölheti "Később megválaszolandó" vagy "Tedd félre" címkével. Persze szűrhetjük a feladókat a Beérkezett üzemetek mappába. Sokat kell tanulni a használatát, de van néhány nagyszerű ötlet, ami miatt érdemes lehet. Azonban jónéhány kattintás szükséges ezek megtalálásához. Hey a minimalizmusra koncentrál, de időnként túl aszketikusnak tűnik. Hiányzik belőle a küldés visszavonása, az ütemezett e-mailek, a szundi és sok más. Ez megnehezíti az ajánlását.

Apple Mail

Minden Apple eszközre előtelepítve, az adott App Store-ból letölthető.
Az Apple Mail alkalmazás nagyjából a levelező alkalmazás definíciója. Ez annyit jelent, hogy az alkalmazás nagyon jól végzi feladatát. Csak épp kevés a csingi-lingi és a hasznos plusz tudás, ami igazán vonzó választássá tenné.
Például nem kap olyan típusú intelligens postafiók-szűrést, amely megtalálható a modern e-mail alkalmazásokban. Nincs késleltetett küldés, nincs visszavonás gomb, hogy visszaszívjuk a tévesen elindított e-mailt. És nincs ütemezhető küldés sem. A Mac gépen létrehozott intelligens postafiókok nem szinkronizálódnak iPhone-nal. És a használó elfelejtheti az intelligens asszisztenst, amely kiválogatja a nyugtákat és a rendezvényjegyeket. Az iOS-alkalmazása is fakó.
Csupasz csont, de ha nem érdekelnek ezek a sallangok, akkor nagyon tetszhet. A Mail Privacy Protection a Mail-t az adatvédelem bajnokává teszi, mivel blokkol mindenféle leskelődő szörnyet. A felület tiszta és nagymértékben testre szabható. Ez azonban még mindig nem teheti különösebben izgalmassá a Mailt.

Spark

Mac App Store-ban 4,8 pontot kapott az ötből, magyar nyelven nem beszél, havi díj: 1190 Ft, éves díj: 3 890 Ft. Neten sparkmailapp.com.
A Spark a legtisztább felületet kínálja az általunk tesztelt alkalmazások közül, ahol minden tökéletesnek tűnik. A beérkező levelek és a levélírási ablakok rendezettek és zavaró elemek nélküliek, így ritkán érzi magát túlterhelve a sok infótól. Ennek az ára kicsivel több kattintás, mire megtaláljuk azt, amit szeretnénk, de ez nem szörnyű.
Rengeteg nagyszerű funkciót kínál. A beérkezett üzenetek mappája Személyek, Értesítések, Hírlevelek, Pinek és Látott kategóriákba van rendezve, így könnyen megtalálhatja a fontos dolgokat. Visszavonhatja az e-mailek küldését, elhalaszthatja, vagy ütemezheti az elküldést egy meghatározott időpontra. Van természetes nyelvű keresés, nyomon követési emlékeztetők és egy praktikus beépített naptár.
Mindezt ingyen kapod, ami az erejét tekintve rendkívül értékessé teszi. Létezik fizetős csapatfunkciós változata, de ebben a tesztben az egyéni felhasználást vizsgáljuk. A Spark olyan alkalmazásnak tűnik, amely igazán megérti napjaink e-mail nyűgét és megoldást kínál rá.
(A Sparkról nyúlfarknyit már írtunk: 13 remek iOS alkalmazás.)

Spike Email

Mac App Store-ban 4,0 pontot kapott az ötből (de minimális értékelés alapján), magyar nyelven is beszél, ingyenes. Neten www.spikenow.com.
A Spike csevegésszerű felülettel modernizálja az e-mailt – képzelje el leveleit WhatsApp formában! Szürke buborékok sorakoznak egy szálban, az Ön üzenetei a jobb oldalon, a válaszok pedig a bal oldalon. Megosztó megközelítés, de jól működik. Használata ingyenes, de havi 12 dollárért több tárhelyet és üzenetelőzményeket kap. Ez azonban nem egy trükk. A Spike személyre szabott értesítéseket küld, amelyek csak a fontos üzenetekre figyelmeztetnek (iOS-on a feladó ikonja is megjelenik). A Sparks egy intelligens postafiókot használ, amely a fontos dolgokat szem előtt tartja. Kínál egy csoportos csevegési lehetőséget (chat) a csoportos együttműködéshez. Ezen túl kapunk beépített naptárt és hasznos eszközöket a késleltetett üzenet küldéshez.
Sok minden tetszik, de ehhez a csevegőfelülethez hozzá kell szokni. Mivel a szöveg nagy, és az új üzeneteket csak egy kis kék pont emeli ki, könnyen előfordulhat, hogy az olvasatlan levelek lekerülnek a képernyőről, és kiesnek olvasatlanul. Megér egy próbát, de most vannak jobb lehetőségek is.

És a győztes a Spark!

Átgondolt dizájn szinte mindennel, amit csak kívánhatunk. Egyes alkalmazások – Hey és a Spike - megpróbálták újra feltalálni az e-mailt a mai kor számára, de még nem vagyunk teljesen meggyőződve róla, hogy sikerült nekik. Minden bizonnyal megér egy próbát, de túl sok hátrányuk van ahhoz, hogy itt a legjobbnak nevezzük valamelyiküket.
Az Apple Mail a legjobb adatvédelmet kínálja, de nagyjából ennyi. Az Airmailt viszont nagyon lehet szeretni, hiszen a funkciókban gazdag, ugyanakkor könnyen használható felhasználói felület egyszerűvé teszi a mindennapi levelezést. De hiányzik néhány fontos funkció ahhoz, hogy megnyerje ezt a versenyt.
Marad az Edison Mail és a Spark. Mindkettő igazán kiváló e-mail alkalmazás. Az Edison azon képessége, hogy mindent kézben tarthat anélkül, hogy rendetlenséget okozna, rengeteg pontot ér, és különösen hálásak vagyunk az intelligens asszisztensért. Ennek ellenére nem tudja túlszárnyalni a Sparkot, amely szinte minden modern funkciót magába foglal, amire szükség lehet, és nem kevesebbet ingyen.
Üdvözölnünk kell a tervezésbe fektetett gondosságot is – a használata szinte könnyed érzés. Ezért övő a tesztünk első helye.

1 megjegyzés:

sebszab írta...

Sokan dicsérik az Outlook maces verzióját. Tudom, szentségtörés, de állítólag nagyon jó.
Én az Apple Mailt használom, de egy ideje problémám van vele. Az Office-os accountom vmiért nem működik. Szinte minden nap jelszót kér, de ennek ellenére se tölti le az emaileket. Ha kitörlöm és újrarakom, akkor kb egy hétig működik, aztán kezdődik az egész elölről. Nem tudom, hogy ez vmi oprendszer dolog, vagy más, de eléggé idegesítő.

Megjegyzés küldése