2022. február 18., péntek

Almalap, 20 évvel ezelőtt

Ismét időutazásra indulunk! Miről írt a Maces közösség lapja húsz évvel ezelőtt?

A legfrissebb almák :: Steve Jobs a TIME-ban

"Minden elem önmagában hasznos és szép – mondta Ive-nek Jobs. – Mire való a lapos monitor, ha nem használjuk ki a mögötte felszabaduló helyet? Miért álljon egy számítógép, amikor vágyik az asztal lapjára, vízszintesbe? Legyen minden elem az, ami lenni akar, valódi önmaga." Ahelyett, hogy a régi iMacre hasonlítana, legyen olyan, mint a virágok a kertben. Ahogy Jobs megfogalmazta: "hasonlítson a napraforgóra".

Duál G4 kreatív profiknak

Az Apple bemutatta az elsősorban kreatív profiknak szánt "digitális erőművét", az új Power Mac G4-t, mely dupla 1 GHz-es PowerPC G4 processzorral, az iparág első NVIDIA GeForce4 grafikus kártyájával, valamint egy DVD/CD-író SuperDrive-val rendelkezik.

QT6, DNS, cookie, ki ki?

Az Apple a február közepén megrendezett QuickTime Live Konferencia megnyitóján bemutatta a QuickTime 6 multimédia architektúrát, mely teljes támogatást biztosít az MPEG-4 kódoláshoz, mely egyre népszerűbb szabvány a kiemelkedő minőségű digitális műsorszórás terén -- legyen a fogadó oldalon számítógép, vagy más digitális végberendezés.

InDesign 2.0

A programot az Adobe jó két éve jelentette meg a piacon, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a Quark-hegemóniának véget vessen. Sokat vártak tőle, és sokat is hozott. Mindjárt az 1.0 verzió olyan újításokkal állt elő, amelyet a Quark azóta sem tudott behozni.

QuarkXPress 5.0

Hosszú éveket igénybe vevő fejlesztés - a 4.0-ás Quark 1997. április 23-án jelent meg, 370 ezer béta tesztelő hozzászólását követően január 23-án (úgy látszik 23-a szerencsés nap a cég életében) az USA-ban megjelent a kiadványszerkesztő szoftverek piacvezetőjének, a QuarkXPressnek 5.0-val jelölt verziója, amely platformfüggetlen eszköz nyomtatott és webes oldalak szerkesztéséhez.

PageMaker 7.0

A PageMaker megbízhatóan stabil program, "saját jogán" szinte soha nem fagy le, az 5-től felfelé fejlesztett verziói nem lettek egyre erőforrás-igényesebbek, a 7-es verzióba pedig beépítették a 6.5 verzióhoz az Extensis nevű külső cég által kifejlesztett PageTools "funkcióikonjainak" legjavát. Ezt pedig megfejelték az Adobe Acrobat legújabb változatának integrálásával, amivel egy dokumentumot tetszés szerinti felbontásba lehet konvertálni, azaz pici fájlba összenyomni, amely az internetes alkalmazhatóságot is szolgálja.

2500 natív OS X alkalmazás

Már több mint 2500 OS X natív szoftvert hoztak forgalomba, és a vártnál több digitális kiegészítő eszközt, perifériát támogatnak az új rendszeren, így a várakozásokat felülmúlva gyorsul az átállás.

A CanoScan család

A CanoScan N670U biztos népszerűségre számíthat a felhasználók körében, hiszen nemcsak a legújabb technológiákat tartalmazza, hanem megjelenésében is barátságos. Metálfényezésű borítása és áramvonalas formatervezése szép munkaeszközzé teszi.

Színmenedzsment és a PDF

Az Adobe Portable Document Format már évek óta reményeket ébresztett a formakészítés számítógépes rendszerében. Megoldást kínált számos problémára - betűhűség (az állomány tartalmazza a megjelenítéshez szükséges betűkészleteket), eszköz- és beállításfüggőség, egyetlen szállító szabványának korlátja - amelyen a korábbi próbálkozások rendre elbuktak. A következő veretes írásban a PDF 1.3-as és 1.4-es változatát vizsgálom meg, miként támogatja az eszközfüggetlen ICC profil alapú színes munkafolyamatot.

Xerox Phaser 7700

Cikkünk egy, a kategóriájában egyedülálló nyomtatót szeretne bemutatni. Egyedülálló a technológiával, amellyel papírra viszi a festéket, illetve abban a tekintetben, hogy egyszerre kínál megoldást a színes nyomtatásban az irodáknak, a kis példányszámú szolgáltatóknak, illetve a grafikai területen dolgozóknak.

Az ArchiCAD 7.0 az UCLA-n

Tovább erősíti egyetemi jelenlétét a Graphisoft vezető termékének, az ArchiCAD 7.0-ának diák- és oktatási verzióival. Az UCLA számítógépes laboratóriuma megnégyszerezte ArchiCAD licenceinek számát, hogy Kalifornia legnagyobb egyetemének építészhallgatói újgenerációs 3D-s CAD-szoftverrel tervezhessenek.

FairPrint 2002

Február első hétvégéjén rendezte meg a VII. FairPrint kiállítást - amely a hangzatos Országos DTP konferencia és kiállítás a számítástechnika nyomdai alkalmazásáról címet viselte - az egri Radó Nyomda Kft. és a partners Hungary Kft. Körülbelül 120 résztvevő tisztelte meg jelenlétével a teljes szombati napot és a vasárnap délelőttöt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése