2023. március 10., péntek

Kamera leragasztás helyett

Kellemetlen igazság, hogy senki sem lehet teljesen biztos abban, hogy a webkamerája és a mikrofonja csak akkor működik, amikor mi úgy gondoljuk. (Ez a cikk fordítás, a fordító nem látja értelmét az ilyen alkalmazások használatával.1) Bár léteznek feltételezések, amelyek szerint a kormányzati szervek kémkednek utánunk, újabban egészen szokatlan elméletek terjednek ezzel kapcsolatban, minden bizonnyal léteznek rosszindulatú programok, amelyek problémát jelenthetnek. A Mac platform biztonságos, de nem tökéletes, és csak azért, mert a kamera melletti kis zöld lámpa nem világít, még nem jelenti azt, hogy száz százalékban biztonságban vagyunk. Folyamatosan összekapcsolt világunkban a kiberlopás és a kémkedés olyan problémák, amelyekkel tisztában kell lennünk.

A szoftver fejlesztői nem tettek közzé értelmezhető képet a Camera Guardról, így egy másik blog képét mutatjuk. A baloldalon látható log fájl sok információt nem ad, csupán egy hozzáférési kérelmet látunk, az Apple által a Macre előre telepített Photo Booth alkalmazásét – a logfájlból az sem derül ki, hogy a Photo Booth hozzáfért-e a kamerához vagy sem. A többi bejegyzés a szoftver saját működését dokumentálja.

Ha aggályaid vannak ezzel kapcsolatban, a Protectstar Camera Guard olyan alkalmazás a Mac-re, amellyel blokkolhatod a mikrofont és a webkamerát. Hozzáférés-szabályozást kapsz a Macre telepített egyéb alkalmazások esetére is. Az Apple nem biztosít semmilyen módot bármelyik eszköz teljes letiltására. Sokan leragasztják a kamerát, ami hasznos, de ronda. A Camera Guard kezelőfelülete meglehetősen egyszerű, a kamera és a mikrofon védelme egyszerűen be- vagy kikapcsolható, valamint lehetőség van arra, hogy értesítést kapjon, ha a kamerához bármilyen hozzáférési kísérlet történik.
Összeállthatsz egy listátazokról az alkalmazásokról, amelyek hozzáférhetnek a kamerához, így biztosítva, hogy ne okozzon gondot a FaceTime vagy a Zoom használata, miközben továbbra is megakadályozod az egyéb jogosulatlan használatot. Bekapcsolhatod a Deep Detective-t is, amely agresszívebben figyel, bár a cég nem magyarázza el részletesen, hogy mit és hogyan – valószínűleg biztonsági okokból. Ez magában foglalja a folyamatos védelmet a zsarolóvírusok és más kellemetlenségek ellen. Blokkolhatod a Java fájlok végrehajtását, bár ezt érdemesebb az adott alkalmazásban – jellemzően, de nem kizárólag böngészőben – megtenni, amelyek rosszindulatú programok forrásai lehetnek.

Hozzáférés korlátozás
Valamivel kevésbé riasztó funkció, amely hasznos lesz a szülők számára, az a lehetőség, hogy PIN-kóddal védett hozzáférési listát állíthatunk be az alkalmazásokhoz. Ez nagyon egyszerűen használható, és megakadályozza, hogy a felhasználó megnyithasson üzenetküldő alkalmazásokat vagy játékokat. A részletes beállítás lehetővé teszi, hogy alkalmazásonként ütemezést állítson be, ami azt jelenti, hogy szabályozhatja, hogy egy alkalmazás mikor használható. Az efféle dolgok tipikus példája, hogy nincs üzenetküldő alkalmazás lefekvés után. (A Gonosz Almalap kíváncsi, hogy lefekvés után a Macen milyen alkalmazás futtatása érdemleges.)
A Camera Guard olyan alkalmazás, amely folyamatosan figyeli a Mac hardverét, de a régi víruskereső alkalmazásokkal ellentétben nem terheli jelentős mértékben a rendszert. A kamera és a mikrofon védelme jó, ha van, ha emiatt aggódik, de az általánosabb fenyegetés ellenőrzés és az alkalmazáshasználat ütemezett korlátozásának lehetősége is hasznos lehet, ez utóbbi különösen a szülők számára. A tesztelés során nem kaptunk értesítést a fenyegetésekről, ami természetesen jó, mivel ez feltehetően azt jelenti, hogy a rendszerünk tiszta.
Az alapcikk Hollin Jones műve.

1 megjegyzés:

Apples írta...

LOL an warm greetings;)

Megjegyzés küldése