2023. március 6., hétfő

coconutBattery 3 Plus :: Könnyen nyomon követheti Apple készülékei akkumulátorait

A macOS csak néhány információt ad a MacBook Air vagy MacBook Pro akkumulátorának állapotáról, ideértve a használati előzményeket és az általános állapotot. De ez elég alap. Ha többet szeretne megtudni az akkumulátor állapotáról és teljesítményéről, szüksége lesz egy harmadik féltől származó megoldásra, és itt jön a képbe a coconutBattery 3.
A szoftverről a behúzás utáni részen olvashatsz.

Mit tud a Mac a saját aksijáról?

Gondolom, a következő ábra nem újdonság, a Rendszerbeállításokban megtalálható, a cikk írója ezekre az adatokra és ábrákra hondolt.
De a Mac ezt is elmondja, ha kérdezzük! A Rendszerjelentés alkalmazás alaposan áttekintést ad. Ismerjük el, idősorokat és más eszközünk állapotáról nem kapunk infot.


coconutBattery 3 Plus

A coconutBattery szoftverrel figyelemmel kísérheted az Apple-ös eszközök akkumulátor állapotát, akár időben visszamenve is.
Az alapadatok – az aktuális hőmérséklet, a töltési ciklusok száma és állapota... – mellett a coconutBattery lehetővé teszi az olyan adatok megtekintését, mint az aktuális töltöttség és a teljes kapacitás milliamperórában (mAh). Ezenkívül adatokat jelenít meg a Mac SSD (Te tudtad, hogy ezt újmagyarul "szilárdtestalapú meghajtó"-nak hívják? omg) állapotáról is. Az USB-n vagy Wi-Fi-n keresztül csatlakoztatható iOS-eszközök esetében többek között láthatom az akkumulátor átlagos hőmérsékletét élettartama során. Az adatok naplózottak – ez érdekes lehet.
A telepítés után a coconutBattery könnyen használható. A Beállításokban kiválasztható, hogy a háttérben fusson-e, és a töltésből hátralévő akkumulátor-idő százalékban jelenjen meg a menüsorban. Ha megteszed, a százalékos számra kattintva több adat jelenik meg: az akkumulátor lemerüléséig becsült idő, az akkumulátor hőmérséklete és a végrehajtott töltési ciklusok száma.
A fő felületen három lap található: az egyik a Mac számára, amelyre az alkalmazás telepítve van, a másik a korábbi adatok megtekintéséhez, a harmadik pedig a Mac számítógéphez csatlakoztatott iOS-eszközök számára.
Aki használná a szoftvert, meglepődhet, hogy a coconutBattery magasabb töltöttséget fog mutatni, mint a macOS maga. Ennek oka, hogy a Mac tartalékol némi teljesítményt, amit a teljes lemerülés(nek tűnő állapot) után használ fel biztonsági célra. Ide írjuk: bár nem hal bele a Mac, iPhone, ha teljesen lemerül és ezért kikapcsol, de az akkumulátor nem örül, ha megtörténik.
Jöjjön három jótanács:
  1. Ne tegyük ki magas hőmérsékletnek a Macet, iPhone-t. Például nyáron a napsütötte fémasztal nagyon rossz ötlet. (Ne lepődjünk meg, ha az iPhone önvédelemből kikapcsol – ez egyébként azt jelenti, hogy megtettük, amit nem kellene: magas hőmérsékletnek tettük ki.)
  2. Ha hosszú ideig nem használod a Macet, töltsd fel 60-70 százalékra, kapcsold ki, és a tápot is húzd ki.
  3. Az iOS eszközöket minél erősebb töltővel töltöd, minél gyorsabban töltődik fel teljesen, annál kevésbé használsz az eszköznek. Mac USB-ről tölteni általában jobb, mint 230-hoz csatlakozott tápról. És táp és táp között is van teljesítménybeli különbség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése