2023. március 3., péntek

Összpontosított feladatvégzés: Focused Work

A Focused Work az az alkalmazás, amely két, a Macen végzett munkával kapcsolatos probléma megoldására készült. Az első az, amikor azon kapom magam, hogy képtelen vagyok a feladatra koncentrálni, mert a közösségi média vagy bármi más elvonja a figyelmem. A második, ezzel pont ellentétes probléma az, amikor túl sokat dolgozom túl keményen – belefeledkezem a melóba, ami a kiégést okozhat. A szoftvert Study Time – Focus Work néven találod meg az App Store-ban, futtatásához minimum macOS 12 kell. Ingyenes tesztelésre alkalmas verzió után 2 490 Ft/hó; 15 290 Ft/év vgay 32 990 Ft/élet áron érhető el a teljes verzió.
Először hozzunk létre egy munkát, munkafolyamatot, adjunk hozzá munka–, szünet– vagy tervező–időblokkokat. A Session Creator Tool hatékonyan segít az ilyen munakmenetek összeállításában.
Sok tanult olvasó kiált most fel: Pomodoró. Aki nem kiáltott, az keressen és olvasson utána, mert érdemes.
A munkameneten belül további tevékenységeket határozhatunk meg, a munka- vagy szünetidő kezdetekor vagy végén (a Maces Parancsikon alkalmazással létrehozott) parancsok futhatnak le, de küldhetek emlékeztetőt magamnak, vagy a Toggl használatával rögzíthetem az egyes munkameneteket, és aktiválhatom a macOS Focus állapotait. Megadhatok webhelyeket vagy alkalmazásokat is, amelyeket blokkolni szeretnék egy futó munkamenet során, ez megakadályozza, hogy a közösségi médiára vagy az online csevegésre vetemedjek. Bár furcsán hangzik, hogy ilyen módon kell öncenzúrázni magunkat, de mind tudjuk, hogy fél szemmel azt figyeljük, mikor milyen üzenet érkezik a Macre, a háttérbe tett közösségi média ablak, chat azért csak frissül magától és bizony elvonja a figyelmet. Az alkalmazás ingyenesen letölthető, de számos funkció, például több munkamenet létrehozása és blokkolás, csak fizetés után érhető el.
A futó munkamenetre egy apró időjelző emlékeztet, ez mutathatja, hogy még mennyi idő van hátra vagy azt, hogy mennyi telt már el. És természetesen szól, mikor kell szünetet tartani (a lélegzésre, felállásra és vízivásra az Apple Watch figyelmeztet), és a szünet esetén lefutnak a szünethez időzített feladatok is, amelyeket vagy elvégez a Mac maga, vagy minket figyelmeztet az elvégzésükre.
Az egyes időblokkokhoz nevet rendelhetünk, így a nap kisebb feladatokra bontható, amiről általában azt tartják, hogy jó módszer a dolgok hatékonyabb elérésére.
A Focused Work nagyon részletes és fejlett időkezelésre és értesítésekre képes, és könnyen beállítható és használható, különösen, ha sablonokat használunk. Nincs mindenkinek szüksége ilyen mikromenedzselt munkabeosztásra, néha nagyobb feladat az időbeosztás létrehozása, mint maga a munka. ("Persze, ha a munkamenet tervezésre is létrehozunk egy munkamenetet, mondjuk a Focused Work 4-gyel..." – kezdett bele egy befejezetlen mondatba a Gonosz Almalap.) Ennek ellenére még azok is profitálnak majd ennek a szoftvernek a használatából, akik a lazább munkanapot részesítik előnyben. Végső soron a Focused Work egy produktívabb munkamódszerre oktathat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése