2023. március 22., szerda

Jegyzetkészítő alkalmazások összevetése

Miért is keresel másik jegyzetelő alkalmazást, ha a Macen, iPhone-on és iPaden is ott a teljesen jó Jegyzetek (Notes)? Amiért más e-mail klienst vagy webböngészőt is használnak sokan. Mert az Apple Jegyzetek nagyon jó jegyzetelő alkalmazás lett, de nem tökéletes.
Vess egy pillantást a többire! A Bear nem csak gyönyörű, hanem olyan sok olyan funkcióval rendelkezik, amelyeket inkább elvárunk egy írás támogató szoftvertől, mintsem egy jegyzet-kezelőtől. Az Agenda a jegyzeteket dátum szerint rendezi, és lehetővé teszi projektek létrehozását és megosztását, míg az Evernote webes vágóeszköze a Jegyzetekéhez képest egy nagyságrenddel jobb.
A Notability más megközelítést alkalmaz, mivel több médiát használó jegyzetek létrehozását támogatja. Természetesen jegyzetelhetsz, de diktálhatsz, PDF-t kommentálhatsz, a jegyzetekből prezentálhatsz is.
Ha ez túl sok funkciók, és nem kedveled a Jegyzetek gyorsjegyzet vagy megosztási funkcióit, akkor a Simple Note – nevének megfelelően – a te eszközöd. Ha váltasz valamelyik itt bemutatott szoftverre, ha nem, az Apple Jegyzetek mindig ott lesz az összes Apple eszközödön.

Hogyan teszteltek?

  • Az itt található alkalmazások teszteléséhez telepítettük azokat Mac-re, iPhone-ra és iPadre, és a semmiből készítettünk velük jegyzeteket.
  • Kipróbáltuk, milyen egyszerű tartalmat menteni webről, és hozzáadni egy jegyzethez, vagy a tartalom felhasználásával új jegyzetet készíteni.
  • Ahol más funkciók, például hangrögzítés is elérhetők voltak, azokat is teszteltük.
  • A jegyzetekhez hozzáadtunk képeket, rajzokat, megjegyzéseket és hivatkozásokat az alkalmazásokhoz. És megvizsgáltuk, milyen egyszerű a jegyzetek rendszerezése és keresése.
Megfontolandó dolgok...
  • Szinkronizálás más eszközökkel
    Érdemes megbizonyosodni arról, hogy a választott jegyzetkészítő eszköznek van-e iPhone vagy iPad verziója, hogy szinkronizálódik-e, és van-e további költség?
  • Webvágó
    A jegyzetalkalmazások egyik legkedveltebb felhasználási módja a receptek megragadása egy webhelyről és jegyzetbe tétele – minél könnyebb a megragadás, annál jobb. Egyes alkalmazások a Megosztási lapokat használják erre, mások saját böngészőbővítményt tartalmaznak.
  • Címkézés
    A címkék egyszerű, de hatékony módja a jegyzetek rendszerezésének. Adj hozzá címkét egy jegyzethez egy azokat támogató alkalmazásban, és szűrheted a jegyzeteket egy adott projekthez.
  • Parancsok
    Az Apple Parancsok lehetővé teszik mindenféle munkafolyamat és folyamat automatizálását a nagyobb hatékonyság érdekében.

Jegyzetek

Minden Macen előretelepítve megtalálható
Az Apple Jegyzetek nagyon jó képességű jegyzetkészítő eszközzé fejlődött. Természetesen szinkronizálódik iPhone-nal és iPaddel, de lehetővé teszi a jegyzetek megosztását másokkal és az együttműködést is. A Tevékenység nézet megmutatja, hogy mások milyen változtatásokat hajtottak végre a jegyzetemen, és amikor „@”-val írom a nevét annak, akivel együtt jegyzetelünk, az értesítést kap.
A gyorsjegyzet (Quick Note) lehetővé teszi jegyzetek létrehozását vagy hozzáadását anélkül, hogy elindítanám a Jegyzeteket, és hogy elhagynám az éppen használt alkalmazást; elég a kurzort a jobb alsó sarokba húzni (ha csak le nem kapcsoltad ezt).
Amikor átragadok egy weboldalt a Safariból, a Notes megjeleníti a tartalom miniatűr előnézetét, valamint beágyazza az elérési útvonalat, némi küzdelemmel megoldható, hogy ne az előnézet, hanem a link legyen látható.
A Jegyzetek lehetővé teszi a jegyzetmappák rendszerezését, és intelligens mappák létrehozását a megadott feltételek alapján történő rendezéshez. A címkék pedig azt jelentik, hogy könnyedén kereshetünk és szűrhetünk a jegyzetek között. A jegyzet jelszóval védhető.
+ Gyors megjegyzés + Együttműködési funkciók + Intelligens mappák - Apple eszközökre korlátozódik

Simple Note

Ingyenes az App Store-ból
Ha olyan Markdown-barát jegyzetkészítő alkalmazást szeretnék, amely a feljegyzések gyors lejegyzése és lekérése érdekében nem kínál csili-vili funkciókat, akkor ezt válaszd!
A Simple Note kizárólag szöveges jegyzetek létrehozására és tárolására való. Itt nincsenek sablonok vagy hangrögzítési funkciók. A weboldalak kivágásának egyetlen módja az URL manuális beillesztése, amely URL marad, nem pedig oldal előnézete.
Használata azonban nagyon egyszerű, és egy gombnyomással megtekinthető a jegyzet Markdown előnézete. Egy másik gomb segítségével megtudhatjuk, hány szó vagy karakter van egy jegyzetben. A jegyzeteket közzétehetjük a Simple Note webes platformján, valamint megoszthatjuk őket szövegként e-mailben, üzenetben vagy egy más alkalmazásban. A jegyzetek címkézhetők, az email-címke együttműködési lehetőséget rejt. A jegyzetek az oldalsávon lévő címkére kattintva szűrhetők.
A jegyzetek szinkronizálása a Simple Notes saját szerverén keresztül történik, ami azt jelenti, hogy akár webböngészőben is hozzáférhetek a jegyzeteimhez.
+ Gyors keresés + Jó Markdown támogatás + Teljesen ingyenes – Nem lehet weboldalakat behúzni

Evernote

Ingyenes, van havidíj, éves díj, Plus meg Premium. Letölthető az App Store-ból.
Ha jegyzetkészítő alkalmazást szeretne használni cikkek vagy receptek mentésére az internetről, akkor az Evernote a nyerő alkalmazás. A webvágója felülmúlhatatlan, minden alkalommal eldönthetem, hogy a teljes oldalt, egy cikket az oldalon vagy az olvasó–verziót mentse el. Amikor választasz, a mentés előtt látni fogja a klip előnézetét.
Az Evernote is az a jegyzetelő amelynek vannak Android- és Windows-verziói, valamint egy olyan webes megfelelője is, amely ugyanúgy néz ki, mint az asztali verzió.
Az Evernote minden eszközén szinkronizál, bár az ingyenes verzió két eszközre korlátozott. Az adatokat szerveren tárolják, így a kiválasztott előfizetési csomagtól függően korlátozott a feltölthető mennyiség.
Teljes mértékben támogatja a címkézést és a rich-text jegyzetek létrehozását, valamint a képek és hivatkozások hozzáadását. A keresőeszköz kiváló, a fizetős verzió pedig lehetővé teszi feladatlisták készítését is.
+ Bármilyen platformon működik + Kiváló webvágó + Kiváló formázási lehetőségek - Drága

Notability

Ingyenes; de van havi és éves díjas változat is. Letölthető az App Store-ból.
Sok jegyzetet kell készítened megbeszéléseken vagy előadásokon? A Notability erre kiválló. Lehetővé teszi hang rögzítését, miközben jegyzetelsz, és szinkronizálja a hangot az írott feljegyzéssel. Ha rákattintasz egy szóra a jegyzetben, azt a részt hallgathatod vissza, amelyiknél az adott szót leírtad.
A Notability képes a jegyzetek prezentáció szerű bemutatására: van saját prezentőr kijelző nézetet. Képeket és hivatkozásokat is adhatsz a jegyzetekhez, az iPad verzióban pedig kézzel, tollal írhatsz vagy rajzolhatsz
Az ingyenes verzióban is eléred a galériából származó sablonokat, tudsz PDF-fájlt importálni és megjegyzésekkel ellátni. Az alkalmazás az iCloudot használja szinkronizálásra.

Agenda

Ingyenes, az App Store-ból megvásárolható előfizetéses és életre szóló verzió is.
A fő különbség az Agenda és a többi jegyzetkészítő alkalmazás között az, hogy az Agenda „dátumközpontú”. Ez azt jelenti, hogy dátumokat rendelhetünk a jegyzetekhez, és emlékeztetőket állíthatunk be. Naptárakat és emlékeztetőket importálhatunk a megfelelő macOS alkalmazásokból. A Ma nézet megjeleníti a mai naphoz rendelt összes jegyzetet, a jegyzetekből napirendet is lehet generálni.
Az Agenda támogatja a szöveg formázását, a képeket, a hivatkozásokat és a címkéket. Több projektet is létrehozhatunk jegyzeteket passzítva hozzájuk. A jegyzet sablonként is elmenthető, hogy a jövőben új jegyzetek létrehozásakor ne kelljen ismétlődő feladatot végrehajtani. URL-eket a Safari Megosztás menüjéből adhat hozzá, bár csak a hivatkozás kerül beillesztésre, az oldal tartalma nem.
Az Agenda ingyenes, a további funkciókért, például a másokkal való együttműködés és a színes jegyzetek, díjat kell fizetni. Az egyik kedvencünk az Agendával kapcsolatban az aktív online közösség, amely tippeket és trükköket oszt meg.
+ Kiválóan támogatja a gazdag szöveget és képeket + Sablonok + Aktív közösség - Nehéz webtartalom hozzáadása

Bear

Ingyenes, az App Store-ból elérhető, létezik fizetős Pro változat
(A Bear szerepelt az Írást támogató alkalmazások bejegyzésben is.) A Bear messze a legszebb jegyzetelő alkalmazás a listánkon. De ne hagyd, hogy az esztétikus szépség megtévesszen: ez egy hatékony jegyzetkészítő és íróeszköz. Teljes mértékben támogatja a Markdown-t, a jegyzetet exportálhatod Markdown eredetiként, vagy rich textként, Word-dokumentumként, PDF- vagy HTML-fájlként.
A Markdown használatával a jegyzetek formázásához képeket, URL-eket és szövegblokkokat is hozzáadhatsz.
A címkézés támogatása kiváló. A címkék az oldalsávon jelennek meg, csoportosíthatod őket, használhatsz beágyazott címkéket, kapsz egy ikont is a címkék egyszerű kiválasztásához. Szeretjük, exportálásnál a címkéket figyelmen kívül lehet hagyni.
A Bearnek saját webvágója van, ami azt jelenti, hogy kiválaszthatja, hogy szerepeljenek-e a képek és az URL-ek, amikor weboldalt egy jegyzethez adod hozzá.
A Bear Pro az iCloudon keresztül szinkronizál, lehetővé teszi a jegyzetek jelszóval történő védelmét. Új jegyzetek létrehozásához is vannak parancsikonok.
+ Kiváló Markdown támogatás + Webvágó + Jó export lehetőségek - Az ingyenes verzió nagyon korlátozott

Az iLife magazin szerint a legjobb

Az itt bemutatott alkalmazások közül legalább négyről feltételeztük, hogy a csoportos teszt győztese lesz. A Bear nemcsak vizuálisan gyönyörű, hanem számos olyan funkcióval is rendelkezik, amelyek egyszerűvé és rendkívül hatékonnyá teszi. A Notability egyedülálló abban, hogy hangfelvételt készíthetsz, szinkronizálhatod gépelt vagy kézzel írt jegyzetekkel, majd prezentációként továbbadhatod azokat. A Simple Note pedig mindent biztosít, amire szükség van egy egyszerű, könnyen használható jegyzetkészítő alkalmazásban – ingyenesen.
Azonban csak egy nyertes lehet, és ebben az esetben ez az Agenda. A dátumalapú megközelítés és a Napirenden nézet hatékony módja annak, hogy a tennivalókra összpontosíts, és az Emlékeztetők és a Naptár integrációja kiváló. Ha ehhez hozzáadjuk a formázási lehetőségeket, a képtámogatást és az együttműködési funkciókat, az Agenda rendkívül hatékony. Ezenkívül számos művelettel kiválóan támogatja a Parancsokat, hatékony munkafolymatokat hozhatunk létre vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése