2023. március 28., kedd

Kisbetűsből nagybetűst, nagybetűsből kisbetűst...

Egy munka során rengeteg olyan szöveget kellett szerkesztenem, amelyet végig nagybetűkkel írtak. Az átgépelés pár ilyen mondat esetén gyorsan kész, sok esetén rabszolgamunka. És a Mac felszabadít a rabszolgaságból. A kis-nagybetűs átalakításhoz a lenti Numbers táblázatot használtam (Excel és Google sheet pont ugyanilyen jó). Az első oszlop második sorában látható egy nagybetűs szöveg – cím a Portfolio-ról. (A végig nagybetűs szöveg nehezebben olvasható, de ez legyen a tipográfia blog tárgya.) A második oszlopban látható az a függvény, amelyet a harmadik oszlopban használva a szöveget kisbetűssé alakította. A táblázat használata rém egyszerű: az első cellába bemásolom a szöveget, a harmadikból meg kimásolom és beillesztem oda, ahol szükségem van rá.
A második sorban az angolszász cíművé alakítja a Numbers az eredeti címet – ez nem tökéletes, mert a névelők és kötőszavak is nagy kezdőbetűsek lesznek. A magyar függvénynév – TNÉV – kivételesen jobb, mint az angol, a tulajdonnév rövidítése. A harmadik sor látszólag értelmetlen, mert visszakapjuk az eredeti, végig nagybetűs szöveget. De ha kisbetűset másolunk az első oszlop forrás cellájába, máris értelmet nyer a harmadik sor.
A negyedik sor a magyarrá konvertálás sora. A mondat nagy kezdőbetűvel kezdődik, a többi kicsi – igen, a tulajdonneveket bukja a mesterséges intelligencia. Pontosabban nem szeretnénk addig foglalkozni vele Numbers függvény szinten, amíg a ráfordítandó munka – sok óra – meg nem térülne.
"=NAGYBETŰS(BAL($A2;1))&KISBETŰ(JOBB($A2;HOSSZ($A2)−1))"
A függvény leutánoz minket. Vesszük a bal első betűt (BAL függvény), amelyet nagybetűvé (NAGYBETŰS) alakítunk. Az "&" jellel ehhez az egybetűs szövghez hozzáfűzzük a többit kisbetűssé alakítva (KISBETŰ). A többi a szöveg jobb oldaláról (JOBB) számolt eggyel kevesebb karakter, mint a szöveg hossza (HOSSZ).
Aki meg tudja válszolni, hogy ha az egyik függvény nagybetűs, akkor a másik miért nem kisbetűs, az írja meg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése