2023. március 30., csütörtök

Nagybetűsből kisbetűst, kisbetűsből nagybetűst...

Kezdjük az alaptétellel: értelmes szövegszerkesztőben minden kisbetűs szöveg nagybetűssé tehető átgépelés nélkül, de a nagybetűvel írt szöveg örökké nagybetűs marad. Ez utóbbi érthetetlen, de erre a bejegyzés végén térnék vissza. Lássuk a tétel igazolását az Apple szövegszerkesztőjében, a Pagesben!
A kép bal oldalán látható, hogy begépeltem (egyszer és lemásoltam többször) három sornyi szöveget. Úgy látható, ahogy begépeltem. Majd – szintén az ábrán látható módon – menüből: Formátum > Betű > Nagybetűs szedés paranccsal – különböző szedésűvé tettem. Kékkel jeleztem a választásom. Tétel bizonyítva.
Tanulság: mindig "normálisan" gépeljük be a szöveget, és paranccsal formázzuk. Írjuk be kisbetűvel, és paranccsal tegyük más szedésűvé. Így, ha bármi miatt más megjelenést szeretnénk, akkor nem kell újra gépelnünk. A tétel annál inkább igaz, minél több szövegről van szó. Egy sok oldalas szövegben stílusokat használva fél perc kiskapitálisról nagybetűsre váltani, ha betartottuk a fent tanultakat. Ha nem, akkor a magunk kárán tanuljuk meg.

De miért nem lehet nagybetűsből kisbetűsre váltani?
Jó kérdés. Programozással megoldani nem igényel nagy tudást. Talán azért van így, mert így fejlődött a szövegszerkesztő használat, lekötve a normális emberi felhasználást. Azért ne keseredjünk el, ha sok nagybetűs szöveget kellene átalakítanunk kisbetűsre, előző bejegyzésünkben – Kisbetűsből nagybetűst, nagybetűsből kisbetűst... – mutattunk be a villámgyors megoldást.
Amerikai címírásmód vs. Nagykezdőbetűs
No, ez meg vidám. Elvileg az a különbség a kettő között, hogy az angol címben a névelők, kötőszavak kisbetűsek. Viszont azt a Pages magyar oprendszerrel nem tudja. Oly annyira, hogy bár a menüben és a képen látható oldalsávos elérésben is megkülönbözteti őket, de a hatásuk ugyanaz (a példán nem látható, de ua. Hitetlen gyaurok próbálják ki! :) A Súgó viszont ezt írja:
Szókezdő nagybetű: Minden szó első betűje (az elöljárószavak, a névelők és a kötőszavak kivételével) nagybetűs – például: A Világ Hét Csodája.
Szókezdő nagybetűk: Minden szó első betűje nagybetűs – például: A Világ Hét Csodája.
Egyfelől az Amerikai címből is Szókezdő lett, így ugyan a példa helytálló, de ha az amerikaira lenne példa, pont nem lenne látható az, hogy a névelő vagy kötőszó kisbetűs marad. Az angol Pages User Guide nálam tök üres állomány.
Nem lehetsz gonosz
A kép jobb oldalán a Pages > Beállítások > Automatikus javítás párbeszédablak látható. A második opció – Szavak automatikus nagybetűvel kezdése – nálam hatástalan, akár ki, akár bekapcsolom, akár magyar, akár angol nyelven használom a macOS-t. Pedig pár ismerősönél így bekapcsoltam volna – álmodozott a Gonosz Almalap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése