2023. március 24., péntek

De mennyiért milyen erős az M2?

A Macek egy részét irodai munkára használják, ezek a Macek processzora életük során talán csak egy–két másodpercig futnak teljes kihasználtsággal – mint egy 335km/h-ás végsebességre képes kis Fiat, amit csak városban használnak: nagymamánk egyszer tévedésből a fék helyett a gázra (áramra?) taposott, de amúgy soha nem ment gyorsabban harmincnál a mögötte haladók boldogságára. De azért akadnak, akik képesek egy processzor összes magját (8-10-12-20) megmozgatni. Talán az ő számukra hasznosabbak a következő adatok (amelyekért, természetesen, semmi felelősséget sem vállalunk).
A Geekbench a bármilyen processzor teljesítményét méri, hogy összevethetők legyenek eltérő gyártók termékei. Az egy magos eredmény nem meghatározó, a több magos processzorok – és ma már szinte mindegyik ilyen – ritkán használnak csak egyetlen magot. A maghasználat felől a hardver és az oprendszer dönt. A magok a prociban, a proci pedig egy eszközben – hiába csoda a proci, ha a köré épült hardver vagy a futó szoftver gagyi. Tehát a több magos képesség sem szentírás, nem Grál, csupán egy mérési adat.
A Geekbench 6 számeredményét sok száz, ezer mérésből átlagolják. A méréseket mi, a felhasználók végezzük el: itt tudsz bekapcsolódni. E két grafikon vízszintes, Geekbench érték tengelye nem nullával indul, hogy jól látható legyen a különbség. Ha nullával kezdenénk, akkor szint semmi eltérés sem lenne egy magos esetben.
És akkor jöjjön a hasznos grafikon. Kék pöttyök az M2 procis Macek. A szaggatott vonal az középértéket mutatja. Miután azt hittük, hogy a Mac mini az olcsó, nagy teljesítményű Mac, jusson eszünkbe, hogy a minihez még egy kijelzőt is meg kell venni – ha nem is az Apple brutálisan drága Pro Display XDR-jét másfél millió forintért (nettó).
Két ár teljesítmény egybeesés van: MacBook Air és MacBook Pro 14 inch, illetve a MBP 14" és MBP 16" (M2 Pro, 3,5GHz). Ez se csapjon be, mert a szinte egyező ár és processzor teljesítmény eltérő memóriát és SSD-t (kijelző méretet) fed.
És a bónusz: a lila pöttyel jelölt M1 Ultrás Mac Studió mindent ver. Erőben és árban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése