2023. május 30., kedd

Cikkajánló: ÉS: A chatGPT és a „kedvünk mesélni”

Nagyon jó, laikusoknak (azaz nekem) szóló cikket találtam az épp aktuális ÉS*-ben Balkányi László tollából, ezt ajánlom elolvasni. Igen, kicsit hosszú, de megéri. A chatGPT és a „kedvünk mesélni” cikkből kiderül, hogy a chatGPT nem általános mesterséges intelligencia (MI), a chatGPT egy társalgási felület, valamint képes szonettet írni Shakespeare stílusában az akkumulátorgyártás veszélyeiről, valamint miért nagy a kereslet a „prompt engineer” szakemberek iránt.
Lustáknak kedvcsinálóképp, valamint időhiányban szenvedőknek néhány mondat a cikkből:
"Hasonló jelentősége volt annak idején az egér használatának, a grafikus felhasználói felületnek, amely könnyebbé tette a számítógépes programok használatát. Az egér, a grafikus felhasználói felület ... megszabadította a felhasználót attól, hogy programoznia kelljen vagy parancssorokba írjon nagyon pontos szintaxissal utasításokat. Egy vessző vagy egy pont, egy zárójel elhagyása megállíthatta a legbonyolultabb programok futását is."
"Már most eljött az az idő is, amikor beszélt nyelven közvetlenül adhatunk utasítást és kaphatunk eredményeket a számítógéptől – ennek pontossága, használhatósága nagyságrenddel javul. Rövidesen gyökeresen változik a számítógép-használat – úgy, mint annak idején az egér elterjedésekor."
"A szövegírás (nem az irodalmi alkotás!) rutinmunkáját az algoritmus valóban elvégzi, de ne feledjük, a GPT a tartalom pontosságát illetően valójában konfabulál. De sohase feledjük (a régi mondást), hogy a számítógép nem a kívánságainkat, hanem a parancsainkat teljesíti... most már szó szerint."
"Utolsó „coming-out” mondat: ezt a cikket még nem a chatGPT írta."

* LXVII. évfolyam 21. szám, 2023. május 26., 6. oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése