2023. május 16., kedd

És ez mit jelent? Gyors szófordítás Macen

Megismerhetetlenül sok dolgot tud a Mac, egy átlag felhasználó töredékét használja csak a tudásának – igaz, a jó részére valószínűleg nincs is szüksége. Most egy ilyen apróságot mutatok meg, hogy lehet gyors segélyt kérni, ha nem ismerünk egy külföldi szót.
A szót dupla kattintással (1) tudjuk kijelölni (egy kattintás a cursort teszi le), majd a helyzetérzékeny menüt előhívva – általában két ujjas kattintás, de a kontrol+kattintás biztos működik, – kiadhatjuk a "szó defíniálása" (Look Up) parancsot (2). És megjelennek a fordítási, értelmezési magyarázatok. Ebben az a jó, hogy net nélkül is működik néhány, az Apple Szótárak (Dictionaries) alkalmazása a súgó. A képen látható, hogy hol állíthatjuk be, mely szótárakban, lexikonokban keressen a Mac.
Tudom, a Google Translate mindent tud, amit nem, azt a ChatGPT tudja, valamint van az Apple-nek is oprendszeres fordítója. A Google-höz böngészőt, böngésző-ablakot kell nyitni és egy szó esetén nem mindig mutatja a több jelentést, mondat fordításban jó. Az Apple fordítója pedig nem tud magyarul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése