2023. május 23., kedd

Listázzuk okosan kontaktjainkat!

Macen a legkézenfekvőbb a Kontatkokat használni a nevek, emailek és telefonszámok tárolására. Az iPhone ennek alapján azonosítja a hívókat, a Kontaktok sok más alkalmazásba is szépen beépül, említsük az Üzeneteket vagy a Pagest. Apró trükköt mutatunk arra, hogy lehet az egy cégnél dolgozókat automatikusan frissülő listára összeszedni.
Az ábrán lilával elég sok mindent kellett kitakarnom, de a lényeg látható.
Vagy elég szélesre húzzuk az ablakot hogy a bal oldali sáv megjelenjen, ahol az Intelligens listák-ra tolva az egeret egy apró plusz jel jelenik meg – erre kell kattintani –, vagy az Kontaktok Fájl menüjéből adjuk ki az Új intelligens lista parancsot ahhoz, hogy megjelenjen a beállítási párbeszédablak (3). Meglevő lista esetén a lista nevére (1) két ujjal kattintva előbukkanó menüből (2) választhatjuk ki a lista szerkesztését.
Az intelligens lista esetén nem belehuzigáljuk a lista tagokat, hanem megadunk egy vagy több szabályt. Amikor a listát kiválasztjuk, akkor a Mac egy szempillantás alatt kigyűjti a lista feltételeknek megfelelő kontaktokat. Így ha olyan embert törlünk a Kontaktokból, aki valamelyik intelligens lista tagja volt, az automatikusan nem lesz a keresés találata. Ha olyan embert vettünk fel, aki bepasszol valamelyik intelligens listába, akkor az a legközelebbi listanézéskor automatikusan ott lesz.
Nem csak email alapján lehet csoportot képezni, de keresztnév, születésnap... alapján is, sőt ezeket kombinálhatjuk.
Amit ne úgy használjunk, ahogy az Apple teszi, az a csoportos levélküldés. Ahogy látható, van email küldési lehetőség (2) a csoport számára, de ekkor a lista tagokat a címzettbe teszi a Mail. Ez rossz! Tessék Bcc-be tenni őket, mert nem biztos, hogy az általam létrehozott csoport összes tagja ismeri a csoport összes tagját, tudja email-címét. A legegyszerűbb a Címzettbe tett email címeket együtt kijelölni, és átmozgatni a bcc-be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése