2023. május 9., kedd

A feledésbe merülő Számítógép alkalmazás

A rutinos Mac felhasználó ritkán veszi elő a Számológépet, az alkalmazást. Nem azért, mert ez a számítógép előtti időszakra utal, a zsebkalkulátorok világára. Azért, mert tudja, hogy alapvető osztás-szorzási műveleteket a keresőbe beírva is el lehet végezni. A profik azt is tudják, hogy a keresőben valutát és hosszúságot is lehet átváltani. Néha azért előkerül a Számítógép és pötyögünk rajta.
Az ábra mutatja, hogy az alkalmazás jóval többet tud, mint amit egyáltalán használunk, én húszon év alatt sem találkoztam olyannal, aki a Tudományos vagy Programozó nézetet használta volna. (A Gonosz Almalap szerint bővíteni kellene az ismerőseim körét.) A legtöbb bosszúságot az okozza a Számológép használata során, hogy nem látjuk az előző számítások eredményét. Erre ott a papírszalag, ami szintén a számítógép előtti korszak fizikai megoldásának digitálissá tett változata.

Lengyel módi
A Számológépbe pötyögve nekünk kell odafigyelni, hogy egy hosszabb, zárójelt is tartalmazó képletet helyesen számoljunk ki. Csak a rend kedvéért: először kiszámoljuk a zárójelben levő feladatot. (Én az összes Facebookon (is) terjedő "ezer emberből csak egy tudja helyesen kiszámolni" agyf...tól dührohamot kapok, mi lenne ha elolvasnám a válaszokat is? Tessék azt a nyomorult feladványt bemásolni a Mac keresőjébe, ha nem menne az ált. isk. alsó osztályában tanult anyag.) A Lengyel módi amúgy nem használ zárójelet, érdemes a Wikipédia PRN/Fordított Lengyel Jelölés szócikkét elolvasni. "Normálisan" az a+b sorrendben nyomkodjuk be két szám összeadását. Az RPN-re (Reverse Polish Notation) váltva ab+ sorrend alkalmazandó. Statisztikailag kimutatott, hogy gyorsabb, könnyebb és kevesebb hibával használható, mint a Földön mmilliárdok által használt a+b sorrend. Valószínűleg ezért nem terjedt el.

1 megjegyzés:

saga írta...

A cikk címében elírás? (számítógép -> számológép)

Megjegyzés küldése