2023. június 8., csütörtök

A kicsi egyre erősebb – Mac Studio

Az Apple számítógépeket az ezredforduló óta négy csoportba szokás sorolni aszerint, hogy a Macet otthonra vagy professzionális felhasználására szánja az Apple, és a gép asztali vagy hordozható. Ez utóbbi rész rendben is van, de a Mac mini – iMac - Mac Studio – Mac Pro négyes elhelyezése nem egyértelmű. Ok, a Mac mini az otthoni gép, az iMac már határeset, a Studió meg kimondottan profi. A Pro (holnap lesz róla szó) pedig, ha eddig még felülről belefért a profi felhasználói kategóriába, hétfőn felfele bukott – de erről tényleg holnap legyen szó.
A fenti ábra minden lényegest elmond a Studio-ról, az M2 Max és Ultra processzor a lényeg. A Gonosz Almalap nem bírta ki, csak bekarikázta az Apple marketingesek találmányát, az új Mac Studio-t az Intel procis iMac-kel vetik össze. Csak halkan jegyezzük meg, hogy az Apple I-hez képest meg több tízezres szorzót lehetne írni, az még vagányabb volna.
Az iMac vs Studio + monitor kérdésben nem látjuk az egyértelmű választ. Az iMac egyben van, szép, jó, a Studio erősebb és mivel külön gép, külön monitor, így egyik hibája nem rántja magával a másikat – bár meghibásodni sem szokása az Apple gépeknek. A Mac Studio lehetne a kis cégek szervere – ha nem tartanánk mindent a felhőben, a nyomtató nem wifis volna.
A Studio-t két alapkonfigurációban kínálják, a kettő között teljesítményben és árban is jelentős eltérés van. A kisebbik M2 Max chipes, 32GB memóriával, 512GB SSD-vel (kb. nettó 772eFt), a nagyobb M2 Ultrás, 64GB memóriával, 1TB SSD-vel (kb. nettó 1559eFt). A két konfig előoldalán levő csatik sem azonosak, a kisebbiken két USB-C, a nagyobbon két Thunderbolt 4 port van. A hátoldal azonos: négy Thunderbolt 4 port, két USB-A port, egy HDMI-port, egy 10 gigabites Ethernet-port, egy 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó. A bővíthetőség megint a szerverség felé kacsint.
A kisvállalati szerverséggel kapcsolatban hadd idézzem a szinte minden létező Apple vizsgával rendelkező Mihály Tamást, akivel az Ikon WWDC néző estjén futottam össze: "A Windows szervert feltenni rá a művészet." Mert ugye Mac szerver szoftver az nincs. (Amúgy Tamás felteszi, mert sikeres Windows vizsgák tömegével is bír, de ez itt nem a reklám helye. ;)
Tudom, megfogadtam a Studio bemutatójánál, hogy Stúdiónak írom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése