2023. június 12., hétfő

Sonoma, a macOS pehelysúlyú frissítése

Hoz-e fontos újítást az ősztől elérhető új macOS, a Sonoma? – hangzik a kérdés. A válasz határozott nem.
Amikor egy operációs rendszer ismertetése így kezdődik:
A macOS Sonoma pedig olyan funkciók gazdag készletét hozza magával, amelyek emelik a macOS élményét, kezdve a lenyűgöző új képernyővédőkkel, amelyek gyönyörű lassított videókat mutatnak be a világ különböző helyeiről, mint például Hongkong elsöprő látképe, a Monument Valley homokkő völgyei és Sonoma dombjai. A legfontosabb, kiemelt újítás: lassított videó képernyővédő. Mi jöhet még? A szöveg az elhangzott, Apple által közzétett leirat magyar fordítása.

Aktív Widget az Íróasztalon
Ezután beszéljünk arról, hogyan teheti személyre szabottabbá Mac-ét widgetek segítségével! Nemcsak egyre erősebbek, hanem új helyen is elérhetőek. Korábban a Mac rendszerű widgetek az Értesítési központban voltak elérhetők. Néha a Mac használata közben szeretné egy pillantással látni az információkat. Most már megteheti, egyszerűen megjelenítheti widgetjeit itt az Asztalon.
Annak érdekében, hogy a widgetek ne vonják el a figyelmet, miközben alkalmazásokkal dolgozik, egy olyan módszert is kidolgoztunk, amellyel átteszővé tesszük őket, hogy ne érezzk tolakodónak őket. Ha megnyitom a Mail alkalmazást, a widgeteim azonnal háttérbe szorulnak, így az éppen aktuális feladatra tudok koncentrálni. Ha megváltoztatom a háttérképet, látni fogja, hogy a widgetek a mögöttük lévő színek alapján intelligensen színezettek, így megőrzik az olvashatóságot és az Asztal megjelenését.
De van néhány elképesztő alkalmazás az iPhone-omon, és a Continuity varázslatával most már mind elérhetem őket a Mac gépemen. Így láthatom az Apollo for Reddit, a HiCoffee és még az autós widgetemet is. Nem kell telepítenem ezeket az alkalmazásokat a Mac gépemre a widgetek használatához. Az iPhone-omnak csak a közelben, vagy ugyanazon a Wi-Fi hálózaton kell lennie. És akárcsak az iPaden és az iPhone-on, a Macen is interaktívak a widgetek. Így az iPhone autó widgetet használva elindíthatom az autó előhűtését.

Játék mód
Az Apple szilícium alapjaiban változtatta meg a játékot, hihetetlen grafikai teljesítményt biztosítva minden Mac számára. Most pedig több tízmillió Mac képes nagy teljesítményű, hosszú akkumulátor-üzemidővel és lélegzetelállító látványvilágú, igényes játékokat futtatni, ami példátlan lehetőséget kínál a fejlesztők számára, hogy játékaikat több játékoshoz hozzák el, mint valaha. Idén a macOS még tovább viszi a játékélményt a Játék móddal, előnyt biztosítva a játékosoknak, amikor a teljesítményt értékes ezredmásodpercekben mérik, biztosítva, hogy a játék a legmagasabb prioritást kapja a CPU-n és a GPU-n, alacsonyabb terhelés mellett tartva a háttérfeladatokat, és optimalizált játékélmény még egyenletesebb és egyenletesebb képkockasebességgel.
A Game Mode pedig még magával ragadóbbá teszi a Mac-en való játékot, drámaian csökkenti a hang késleltetését az AirPodsokkal, az Xbox és PlayStation kontrollerekkel pedig jelentősen csökkenti a bemeneti késleltetést a Bluetooth mintavételezési gyakoriságának megduplázásával. A Game Mode bármilyen játékkal működik, beleértve a legutóbbi és közelgő Mac-játékokat is.


Látványosabb prezentálás
Sok időt töltünk videohívásokkal, de ha megosztja a képernyőjét, az arca és a jelenléte elveszik. Ebben az évben nagyszerű új módszereket kínálunk a távoli prezentáció elősegítésére. A Presenter Overlay nevű új videóeffektus felemeli jelenlétét azáltal, hogy a megosztott tartalom tetejére felveszi Önt. Kis rátéttel az arca egy mozgatható buborékban jelenik meg, így könnyen látható, miközben bemutatja munkáit. A nagy átfedésnek köszönhetően feltűnő marad, miközben a megosztott képernyő gyönyörűen van bekeretezve melletted. Elválasztjuk Önt a háttértől, és közé rétegezzük a képernyőt. Így sétálhat, beszélhet és mozoghat a tartalma előtt. Az Apple szilíciumban található Neural Engine-nek köszönhetően csodálatos minőséget kap.
Van egy új reakció videó effektusunk is. Ha szeretné tudatni másokkal, hogy mit érez, egy reakció hozzáadásával kimutathatja. A videohívásban léggömbök, konfettik, szívek... szállnak majd ön körül. (Na, mondjuk egy HR interjún szívecskék szállnak... – vízualizál a Gonosz Almalap.) Szórakoztatóak, filmszerű minőséget mutatnak mélységgel és összpontosítással. És ezeket a hatásokat egy mozdulattal kiválthatja. Ha igazán lenyűgözi a látott előadás, két felfelé mutató hüvelykujjal ünnepi tűzijátékot idézhet elő. Ezeket az új videoeffektusokat bármilyen alkalmazással – FaceTime, Zoom, Teams, Webex – használhatja.

Safari
Következő lépésként beszéljünk a Safariról, és arról, hogyan emeljük azt a következő szintre. A Safari a legjobb módja az internetes böngészésnek. A macOS Sonomával a Safari a világ leggyorsabb böngészője. Elképesztő sebességgel jeleníti meg a legmodernebb webhelyeket. A Safarit a WebKit hajtja, amely hihetetlen technológiát biztosít, amelyet több mint egymillió alkalmazás használ. Folyamatosan frissítjük a WebKitet.
A Safari élmény másik sarokköve az adatvédelem. A Safari az alapoktól kezdve az Ön adatainak védelmét figyelembe véve készült, és ez volt az első böngésző, amely bevezette a privát böngészést. Idén egy lépéssel tovább lépünk. A Privát böngészés mostantól zárolja a privát böngészési ablakokat, amikor nem használja őket, teljesen blokkolja az ismert nyomkövetőket az oldalakon való betöltődéstől, és eltávolítja a nyomkövetést az URL-ekből, miközben Ön privát böngészik. Természetesen az egyik legjobb módja annak, hogy megvédje magát az interneten, az erős jelszó.
Mostantól lehetőség nyílik jelszavak és jelszavak biztonságos megosztására azokkal az emberekkel, akikkel a legközelebb áll. A csoport minden tagja felvehet és szerkeszthet jelszavakat, hogy azok naprakészek legyenek. És mivel a megosztás az iCloud kulcstartón keresztül történik, végpontok között titkosítva van.

Újabb izgalmas frissítésünk van, amely segít a Profilok rendszerezésében. Sokan közülünk a Safarit használjuk munkához és személyes böngészéshez, és szeretnénk, ha a böngészést szétválaszthatnánk a témák között. A profilok segítségével elkülönítheti a cookie-kat, az előzményeket, a bővítményeket, a lapcsoportokat és a kedvenceket. Így bejelentkezhet ugyanarra a webhelyre munkahelyi és személyes fiókjával, és gyorsan válthat közöttük. Ha pedig diák, összeállíthat egyedi bővítmények és kedvencek gyűjteményét az iskolai munka számára.
A profilokkal, webalkalmazásokkal és a Privát böngészés hatalmas frissítésével a Safari egyszerűen a legjobb módja az internet böngészésének.
Ez a macOS Sonoma, amely több lehetőséget kínál a személyre szabásra widgetekkel és lenyűgöző új képernyővédőkkel, új szintű játékteljesítményt, valamint hatékony videokonferenciát és Safarit kínál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése