2023. június 29., csütörtök

A Maces Photosteam végére

A Maces fényképkezelés babavárója Jobs azon kijelentése volt, hogy az iPod (nem iPad, iPod) soha sem fog fényképeket kezelni. Pár hónapra rá az Apple bemutatta a fényképeket is kezelő iPod Photo-t. A Macen, majd a megszülető iPhone-on, iPaden... az iPhoto, majd utóda, a Photos (Fotók) alkalmazás volt a képkezelő. Amint két eszközön is lehetett képeket nézni, manipulálni, felmerült a kérdés, hogy lehet szinkronizálni a két eszközön tárolt fotókat. Ennek volt az egyik kezdeti eszköze a Photostream.
A Photostreambe először az utolsó ezer fénykép került fel. Amelyik eszközön engedélyeztem a használatát, az automatikusan feltöltötte a használatával készült képet, illetve megjelenítette az épp aktuális Photostream képeket. Ha megtelt a stream, elkészült az ezredik kép, akkor az ezeregyedik (nem mese, nem éjszaka) kilökte az elsőt.
Ez remek volt, iPhone-nal fotóztam, és ott voltak a képek a Macen – mindkét eszközön engedélyeztem a Photostreamet. De ha Macen módosítottam a képet, azt kézzel kellett a Photostreambe visszatenni. Ha az iPhone feltette képet nem mozgattam át az iPhotoban másik albumba, a kép kiesett ezeregyedikként – el nem veszett, ha csak az iPhone-ról le nem töröltem. Szóval macerás volt, oda kellett figyelni.
Ezért az Apple – teljesen logikusan – megalkotta a képtárolás ma is használt módját. Minden kép az iCloudon van teljes, eredeti méretben – ha nem lenne tárhelyed, hát vásárolj! Ha a maximális tárhely nem elég, akkor ... állítólag hamarosan több lesz elérhető. Minden eszköz annyi képet tölt le, amennyit el tud tárolni, illetve lerontja a letöltött kép minőségét, hogy több férjen el.
Az elv jó, a gyakorlat a sok képet készítők és egyet sem törlők esetében szokott gondot okozni. Hiába 2TB az iCloud tárhely, ha az iPhone csak 512GB-s, a Mac SSD-je meg 256GB-s. Azoknak, akik tár-problémával küzdenek, egy amerikai kutatás kimutatta, hogy a képek 95(!) százaléka törölhető. Alkalmi felvétel, érdektelen kép, sorozatként előtt tucat...
Igen, rendet tenni rettentően macerás, babra munka. Kezdetben a Photostream ezt automatikusan elvégezte, de most már rá sem számíthatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése