2023. június 15., csütörtök

Mennyire hihetünk a Maces Weather előrejelzésének?

Az eredeti, diploma munkát súroló tervhez képest – ami csak elérhető neten időjárás előrejelzéssel kapcsolatban, annak összevetése a valósággal – megúszó kettessé zsugorodott a projekt, egyedül az iPades Weather maradt a vizsgálat tárgya májusban. A május is necces, mert a kilenc napos előrejelzés miatt valójában 21 napról szól a megfigyelés, amiből kettő ... kimaradt. Tehát tudományos alapon megvizsgáltuk, mennyire hihetünk a Weather előrejelzésnek!

A május abból a szempontból megfelelő volt, hogy változékony idő volt. Szakemberek leírnák, hogy a Kárpát-medence huzatos, nehéz megjósolni, mi akad fent a bérceken és mi ragad bent a síkságokon – nem egy Anglia, ahol már Kuba messzeségében láthatóak az érkező frontok.
A mérés egyszerű volt, a napi minimumot és maximumot néztem. Az eltérést abszolút értékben vettem figyelembe, azaz mindegy volt, hogy alá– vagy fölébecsülték az értéket. Hosszabb időt elemezve ez is érdekes lehet, bár a számok alapján nem lesz csoda.
A felső grafikon mutatja, hogy a várható maximum érték a kilencedik naptól az utolsó előttiig szépen konvergál, bár mindenki a maximum eltérést fogja nézni, de az átlag igazán szép. Amúgy a három–négy fokos eltérés abban a hónapban, amikor a minimum hőmérséklet 6–16, a maximum pedig 13–27 között változott, nem tűnik rossznak. A minimum becslés előrejelzés még pontosabb volt.
Magyarul: hétfő–kedden már +/- két fok pontossággal lehet a pénteki hőmérsékletet "tudni".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése