2011. június 22., szerda

Numbers - egyedi számformátum (csak Macen)

A Numbersben, ahogy Excelben is, elválhat a cellába írt számérték a megjelenésétől. Lehet, hogy 3,14-et írtunk be, de csak 3-t mutat a cella. Mindkét program - természetesen - a 3,14 százados értékkel számol, ha hivatkozunk erre a cellára, és ez így jó. Néha speciális szám megjelenítésre lehet szükségünk, olyanra, amelyet nem írtak meg a szoftverfejlesztők. Ilyet alkothatunk Numbersben is - az iPades verzióban nem, az iPades Numbers nem használja a Macesen létrehozott egyedi számformátumot, elveti, elfelejti azt, amint a Numbers doksit iPadre tesszük át. Nem hurrá!

A feladat
Kedves ismerősünk ezzel a Numbers táblázattal küzd, és utálná, ha az 'A' oszlopot soronként kézzel kellene kitöltenie vagy háromszáz soron keresztül. Ami a gondot okozza, hogy a Numbers nem tekinti számnak az 'A' oszlopba beírt '-1.03.' értékeket. Ha számok lennének, vagy számként értelmezhetők, akkor kettőt vagy még többet kijelölve, majd a kijelölést jobb alsó sarkánál fogva tovább-húzva a program automatikusan folytatná a számsort.
Ha sikerülne a '-1.03.'-t számként létrehozni, akkor megoldanánk a feladatot. Vegyük észre, hogy a '-1.' és a '[vége].' között kétszámjegyű növekvő sorozat van! Mivel a Numbers (és az Excel) is ismeri a saját számformátumot, hozzunk létre egyet! Jelöljük ki az 'A' oszlopban lévő értékes cellákat, hívjuk elő az Inspectort és válasszuk ki a cella-formátum fült! (A 42-es jelzés a sci-fi rajongók bónusza.)


Kövessük a vörös jeleket (Hunniában valami készül by Ady)! Az utolsó párbeszédpanelen a piros pötty állítási kötelezettséget jelent. A "Show zeros for unused digits" azt jelenti, hogy a tizesek helyére nullát ír a Numbers akkor, ha a szám kisebb mint tíz - azokra a helyiértékekre - tizesek, százasok... -, amelyeket nem használnánk amúgy, így lehet nullát íratni. Minek? Épp most mutattunk rá példát! A "Numbers of digits" kínál lehetőséget arra, hogy meghatározzuk, hány számjegyes ábrázolást használunk - a feladatunkhoz kettőt.

S lőn, szorgos népünk győzött. A két oszlop ugyanúgy az 1, 2, 3... számértékeket tartalmazza, csak az egyik így ('3'), a másik meg úgy ('-1.03.') néz ki. Voilá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése