2011. június 27., hétfő

A Pro, az X meg az Express

Amikor Steve-et visszahívták az Apple élére - bő tucat évvel ezelőtt -, akkor az egyik első döntése volt a termékpaletta erős visszavágása, kidobott számos terméket és egész termék-vonalat (nyomtató, kamera). Igen egyszerű ábrán magyarázta el, hogy melyik terméket kinek szánják: otthoni vagy profi felhasználásra, asztali vagy hordozható célra. A hardverek beosztását követte a szoftvereké is, hasonló elv szerint. Ahogy minden elvet, az idő ezt is puhította.
Az iPhoto az otthoni, az Aperture a profi (Pro) alkalmazás. Az iPhoto egyre többet tud - olyat, amit addig csak az Aperture tudott. (néha - viccesen - az iPhoto előbb tudott dolgokat - Faces és Places -, mint a nagy tesó). Az Aperture vagy újabb és újabb funkciókkal gazdagszik, vagy megeszi a lassan hasonló tudásúvá váló iPhoto. Az persze lehetne kérdés, hogy minek fölösleges csingi-lingivel fejleszteni egy jó programot, a válasz a pénz. Az Aperture fél éve az App Store-ból a dobozos verzió árának töredékéért vehető meg.
Az iMovie az otthoni, a Final Cut a profi alkalmazás. Kezdetben oly messze voltak egymástól, hogy az Apple beillesztett egy Final Cut Expresst, amit hívhattunk volna FCP Lightnak is. Aztán teljesen átírták az iMovie-t, ami csöppet sem hasonlított az FCP-re, de még más videószerkesztő, -vágó programra sem. Az iMovie két upgrade után, a '11-es verziójára lett jól használhatóvá. És a múlt héten megjelent az új Final Cut X - az Apple szelet vetett és vihart arat. Az FCPX megjelenésében és használatában sokkal inkább iMovie, mint FCP7. Akik dicsérik, azok úgy érzik, hogy az iMovie eszközeinél többet használva dolgozhatnak, még sem kell két-három speciális program (Color, Motion...) használatát megtanulni, ők jellemzően önállóan és maguk számára készítenek, vágnak videót. Akik szidják, azok a profik, akik az FCP-ből élnek. Ők úgy érzik, hogy az új FCPX inkább egy iMovie Pro, vagy egy iMovie Express, mintsem FCP8 vagy az előző szoftver tovább-fejlesztett változata. Úgy vélik, hogy az FCP-be invesztált pénzük, idejük és tudásuk értéktelenné vált, mert az Apple új alkalmazása alkalmatlan olyan munkavégzésre, amelyet ők végeznek naponta.
Az Apple egyik belső levelező listája az, amelyen az Apple tanárok (ACT - Apple Certified Trainer) beszélik meg problémáikat. A listán heti hét levél az átlag, ma reggelre 59 darab volt a hétvégi termés. Nagyjából 56:2 arányban negatív az FCPX-ről, az Apple-ről a vélemény - ami nagyon erős annak tükrében, hogy ezek az emberek fanatikus Apple hívők. (Igen, egy levél kimaradt, ő Anne, aki az Apple AATC felelőse, akinek tiltja a munkaköre, hogy egy Apple alkalmazás jóságáról vitát nyisson - még szép -, és vitát engedjen a levlistán - mintha most nem lenne olyan kemény, ki kell a gőzt ereszteni.
A GaragBand az otthoni, a Logic a profi alkalmazás. Létezik egy Logic Express is épp olyan megfontolásból, mint a Final Cut Express létezett. A nem hivatalosan terjedő hír viszont a Logic esetében az, hogy az Apple nem fogja frissíteni többé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése