2011. június 21., kedd

Apple - Samsung - tablet

Valamikor réges-régen, amikor még létezett az Almalapnak nyomtatott változata havi megjelenéssel és podcastja minden héten, akkor ez utóbbi állandó része volt az Apple jogi csatározásairól szóló hírtömeg. Az amerikai vállalatok imádják a tárgyaló-termeket, imádnak sok pénzt költeni ügyvédekre, és minden apró-cseprő dolgot jogi útra terelni, valamint elképzelhetetlen dolgokat szabadalommal védeni. Nem e jogi rovatot elevenítendő föl írok most az Apple-Samsung perekről. Azért kell vagy érdemes ezekről tudni, mert a két cég kapcsolata befolyással lehet, befolyással van a tablet piacra.

Perek és partnerek
Az Apple perli a Samsungot, mert a Galaxy család számtalan Apple szabadalmat használ jogtalanul. A Samsung perli az Apple-t, mert az iOS eszközei számtalan Samsung szabadalmat használ jogtalanul. (vö. "az az én homokozó lapátom!") Eközben a Sony után az Apple a Samsung második legnagyobb vásárlója (5,7 milliárd USD - a mostanában annyit emlegetett magyar államadósság három százaléka).
A kaliforniai bíróság illetékes bírója a felek peren kívüli megegyezését javasolta egy doboz csokoládét felajánlva a hangulat oldásához. Az Apple-t képviselő ügyvéd válaszában jelezte, hogy a két cég vezetése a legmagasabb szinten vette fel a kapcsolatot.
"Össze tudjuk hozni őket?" - kérdezte Koh bíró.
"Tény, hogy találkoznak és tárgyalnak" - válaszolta McElhinny ügyvéd.
Az Apple szóvivője - lehet tippelni és igen, nyert: - nem kommentálta az elhangzottakat, a Samsung pedig későbbi reagálást ígért.
A per kapcsán a Samsung kérte, hogy megkaphassa az iPad és iPhone fejlesztés alatti verzióját, hogy azokon saját szabadalmaikat kereshessék, amíg az Apple a Samsungot tiltaná el az iPadhez hasonló eszköz - értsd: Galaxy tablet - fejlesztésétől.

Döntés
Döntés még nincs, szinte biztos a - szokásos - peren kívüli egyezség. Ahogy az is, hogy az Apple nem adja át az iPad7 prototípusát a Samsungnak, amely viszont változatlanul fejleszti a Google Android oprendszerét futtató Galaxy tabot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése