2011. június 22., szerda

Final Cut - X

Az Apple - ígéretét megtartva - letölthetővé tette a Final Cut videó-szerkesztő, -vágó alkalmazásának legújabb verzióját, amely az 'X' jelzésű.
Mielőtt a szoftverről szólnék, az FCP X kapcsán jöttem rá, hogy jelenleg nem érdemes RSS-híreket figyelni félszemmel, szájtokat frissítgetni, App Store-t bújni. Elég simán fent lenni a Facebookon csatlakozva az adott témára figyelő Facebook oldalakhoz - jelen esetben: iStyle, Starking, XMS, FCSvrConnect, illetve az érdekelt szakemberek: Bezdán Zsolt, Krokavecz Viktor, Csábi János ... - és amint történés van a világban, tudni fogok róla. A sort Handras nyitotta, majd jött az FCPUG Hungary és Viktor, az iStyle, az XMS, és még hatan - alig egy óra alatt. Gyanítom, Twitteren még pörgőbb volt az élet.
Éjszaka a Final Cut Pro oktatói levlista is ficánkolt, a szokásos egy-két levélhez képest vagy 40 született, a mi lesz? hogy lesz? miért lesz? témakörben. Lássuk!

Amit tudni érdemes
Itthon az Apple által elismert (AATC - Apple Authorised Training Center) oktatóhely azt oktathat Final Cut kapcsán, amit az Apple számára engedélyez - ezek a hivatalos oktatások. Az oktatást vezető az Apple minősített tanára (ACT - Apple Certified Trainer). Amíg nincs vizsgázott tanár, addig hivatalos képzés sem tartható. Ezért előbb az Apple kiírja a tanárok újra-képzését és/vagy újra-vizsgázását. (Hivatalos: az első, tanárokat felkészítő egy napos képzés - ahol nincs idő kérdésekre-válaszokra - július 11-én lesz, Bostonban.) Majd kiírja, hogy milyen képzés lesz FCP X-ből és társaiból.
Final Cut 6-ról 7-re volt upgrade-vizsga a felhasználóknak, még nincs hír arról, hogy most lesz-e. Emlékeim szerint nem volt hivatalos Apple felkészítő kurzus a különbözeti vizsgára - a MacAcademia azonban tartott. A különbözeti letételére igen szűk határidőt szokott szabni az Apple (amint tudom, mondom...).
Az új Final Cut hivatalos tankönyvét a Peachpit Kiadó már meghirdette - elővételre, a könyvek iBook formátumban is kaphatók lesznek (iPad, OS X Lion).

Aki nem Final Cut függő, azok számára info, hogy a Final Cut Studio volt a szoftver-csomag neve, aminek egy eleme volt a Final Cut Pro 7, további alkotó volt a Color, a Motion... Most a Final Cut Pro X (az App Store-ból letölthető 299.99 dollárért), a Motion 5 (49.99 dollár) és a Compressor 4 (49.99 dollár) alkotja az Apple videós profi szoftverkészletét - a verzió számok jelzik, hogy egyedül a FCP új. És a bemutató képek szerint nagyon iMovie-s.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése