2012. szeptember 24., hétfő

A nem támogatott RSS

Sem a Mail, sem a Safari nem kínál már RSS támogatást. Nem állítom, hogy tömegek sírnak emiatt. Viszont azok, akik használták ezt a szolgáltatást, értetlenül állnak - ülnek - az elhagyás előtt. Az RSS technológia semmit sem fejlődött, így ami jó volt Lionban, az jó lett volna a Mountain Lionban is.

Mi az az RSS?
"Az RSS betűszó számtalan feloldással bír, ezek közül a Really Simple Syndication csupán egy, de talán nincs is olyan, amely a magyar „hírszál”, „hírcsatorna” tartalmát, jelentését tökéletesen adná vissza (anyanyelvünk ezúttal diadalmaskodott az angol nyelv felett). Az RSS technikailag egy XML-állomány, amely adott szintaktikai előírásnak felel meg. Az XML már az informatika mélységei felé vezet – ez nagyon szép, nagyon izgalmas, ezért külön könyvek szólnak róla.
Az RSS-hírszálat használók elsöprő többsége afféle hírügynökségként működteti az RSS feedjét. Ma már szinte mindegyik honlapon megtalálható a kis narancssárga ikon – RSS, XML felirattal vagy ikonnal –, amelyre kattintva RSS-hírszálat kapsz. A blogmotorok, oldalszerkesztők alapfunkcióként kínálják a hírcsatornák gyártását. Aki új infót kíván közzétenni, az előbb kódolja azt az RSS előírásainak megfelelően, majd az XML-állományt felteszi a netre. A hírcsatorna-olvasó alkalmazások (Safari, NetNewsWire, Mail) a háttérben dolgozva folyamatosan figyelik a hírszálak változását, és ha friss infót találnak, letöltik. Az Apple a Tigrisben a Safarit próbálta RSS-olvasóvá is előléptetni. A Leopárdban a Mailt is felruházta ezzel a tudással. Igazság szerint mindkét program számára mostoha üzemmód ez, a nagyszámú RSS-szálat (50, 100 vagy még több) figyelő Mac-használó nagy valószínűséggel az említett NetNewsWire-nál fog kikötni. Az RSS ízére azonban a Mailben vagy a Safariban is ráérezhetsz." - írtam volt a meg nem jelent Lion kézikönyvben.

RSS képernyővédő, iWeb widget
Az előző operációs rendszerek egyik képernyővédője is képes volt egy hírcsatorna híreit megjeleníteni, egyfelől állandó változást biztosítva a nézőnek (ahogy a hírek sorjáztak), másfelől a hírre kattintva az egész írás megnyílt Safariban.
A megszüntetett iWebnek az egyik widgete - fogd-és-vidd módon készített oldalhoz hozzáaadható elem - szintén képes volt RSS szálat megjeleníteni. Így lehetett egy elhanyagolt oldalt (példa: www.ferenczy.hu) életben tartani (befűzve ennek a blog RSS csatornáját).

Nem értem
Csupán azt nem értem, hogy ha az Apple dobta az RSS megjelenítést, akkor maga miért kínál RSS szálakat? Ha úgy érezte, hogy az RSS nem passzol sem a Mailbe, sem a Safariba - ez meg is állja a helyét -, akkor vajh miért nem kreált egy önálló alkalmazást. Ha olyan egyszerű alkalmazások, mint a Jegyzetek, Emlékeztetők elkészíthető volt (az iOS megfelelési kényszer miatt), akkor?

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Annyira kényelmes volt a Safariban, valami megtetszett elmentettem az RSS linkjét a Bookmark Bar-on lévő RSS mappába és szépen beestek a hírek, ahogy azt kell, ott ahol egyébként is netet olvas az ember, a böngészőben. Nincs magyarázatom, mért irtotta ki az Apple, talán áthelyezték vagy elment az az egy programozó, akinek ez szívügye volt, ld. bővebben iOS Remote.app nem frissítése 2 éve. (http://www.imore.com/apples-remote-app-updated-ipad-iphone-4-ios-4)

Megjegyzés küldése