2012. szeptember 11., kedd

"Feltörték a kocsit, vitték az iPadet"

Szerencsére nem az enyémet. De egyre több ismerősömét és barátomét. Ami feltűnő és nehezen megmagyarázható, hogy szinte mindig szem számára láthatatlan helyen - csomagtartó, kesztyű tartó - volt az eszköz, és nem is a megállás után került oda, a legtöbb esetben már induláskor.

Honnan tudja a rabló, hogy mi van a csomagtartóban?
A bosszúság és anyagi kár benyelése után erre a kérdésre kerestük a választ. A feljelentések megtétele során a közeg arról is szólt több esetben, hogy a kocsi feltörők spéci eszközzel mérik ki, hogy hol lapul laptop, mobil...
Bár messze nem tudjuk a hogyant, erős gyanú árnyéka vetül a bekapcsolt wifi-re, bluetoothra. Az iPhone, ugye, ha csak ki nem kapcsoljuk - power off -, akkor kommunikál a világgal, emailt fogad, bla-bla-bla. Ha egy eszközön a Bluetooth nem csak be van kapcsolva, de fel is deríthető, azaz ha más eszköz rászól, akkor örömmel felel, egyes telefonokon, gépeken ezek is működnek altatás (sleep) közben.
Bár az autó fém, tehát eléggé árnyékol, gyanúnk szerint ezek a sugárzások lehetnek detektálhatók valami spéci műszerrel. Ha arra gondolunk, hogy egy lopott gépet 100-200e forintért adnak el, akkor a műszer ára hamar megtérülhet. Persze, megtúrhatnám a netet ilyen eszköz után, de valahogy nincs kedvem.
Én, amióta több ismerősöm is így járt, nem hagyom az iPhone-om, iPadem vagy Macem az autómban, ez ugyan nem védi meg azt a feltöréstől, de legalább nem kell másnap mindent újravásárolni.

Tudom, hogy sok szomorú történet él ez ügyben, ha valakinek van a fentieknél konkrétabb elgondolása, hogy árulja el magát a Mac vagy az iOS, akkor pls, írja meg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése