2013. július 27., szombat

CSR és a telefon-lopás

A New-Yorki-i rendőrségi zsargonban „Apple-lopásnak" nevezik az okostelefon lopásokat. Az okos telefonok számának növekedését is meghaladó ütemben nő a lopások száma, ami nem biztató, másfelől nézve a lopások tárgya negyven százalékban okos-telefon. Egyes országokban azonnal szólnak, ha gyanútlan magyar turistaként a kávézó vagy étterem asztalára tesszük a telefont. A gyártókhoz fordult nyílt levélben egy fogyasztói-csoport (Amerika, persze), arra kérve őket, fokozzák a lopás elleni védelmet a készülékeknél. A levélben arra hívják fel az Apple, Samsung és más gyártók figyelmét, hogy ez lenne az igazi CSR (Corporate social responsibility - cégek társadalmi felelősségvállalása; ajánlott szakirodalom: Lakatos Zsófi: Corporate Social Performance in Emerging Markets), ha ebben az ügyben lépnének.

Overkill gomb
Az Overkill az Orion űrhajó végső csapásmérő eszköze volt, a felhasználók és a rendőrség vágyta megoldás is ilyen lenne: illetéktelen kézben a telefon egy rakás ócskavassá válna, többé üzembe nem lenne helyezhető. (Arról, hogy mint nyersanyag, mennyit ér, most ne elmélkedjünk!) Az iPhone és iPad „Find my iEszköz" (beállítását bemutató link) szolgáltatása jó kezdet, de annál nem több, hiszen a rutinos tolvajok is tudják, a lopott telefon azonnal kikapcsolandó, esetleg Faraday kalitkába helyezendő.
Magyar adatokat nem ismerünk, de barátaink köre is megerősíti, viszik a telefonokat. A rendőrség viszont nem él az esetenként - szerintünk - forró nyomnak számító „Find my iPhone" helymegmutatással, helyette papír-munkát javasolnak, majd értesítenek sikertelen nyomozás lezárásáról. Pedig példát vehetnének a londoni rendőrségről, ahol a „személytől való elvétel" ügyek háromnegyedében, havonta közel tízezer esetben, mobil lopásról van szó. A londoni rendőrök motoros, gyorsreagálású egységgel, nem hivatalos gyártói támogatással veszik fel a küzdelmet a tolvajokkal.

Apple Activation Lock
A következő iOS-t nagyon várják már a bűnüldözők is, az Activation Lock segíthet a lopott telefonok használhatatlanná tételében. A tolvaj ugyan azonnal deaktiválja a lopott telefont, ám az újra aktiválás már nem lesz annyira egyszerű, mint most - jelenleg szinte nulla tudással meg lehet tenni azt. Az újra aktiválásnál olyan infokat is kér majd a telefon, amelyeket az első aktiválásnál - tulajdonos a vásárláskor - adott meg. Ezeket a tolvaj, ha csak előzékenyen bele nem karcoljuk őket a telefon hátába, nem fogja tudni. Az Apple rendszeréhez hasonló lesz a Samsung Lojack rendszere.

1 megjegyzés:

Ferenczy Gábor írta...

Na, kaptuk:
http://szifon.com/2013/07/31/aktivalas-zarolasa-elveszett-moddal-teszteltuk-az-apple-uj-lopas-elleni-vedelmet-mukodik/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=aktivalas-zarolasa-elveszett-moddal-teszteltuk-az-apple-uj-lopas-elleni-vedelmet-mukodik

Megjegyzés küldése