2013. július 4., csütörtök

Milyen pontos a Számológép?

A Calculator vagy Számológép a Mac egyik legrégebbi alkalmazása. Kicsi faramuci, hogy a számítógépen van számológép alkalmazás, de ez legyen a kézi kalkulátor gyártók bánata - bár sokan jobban szeretik a tenyérbe szorított szorzógépet. (Hol van már az, amikor két-három számjegyű számokat még fejben adtunk össze...) A számológép amúgy jóval többet tud, mint amire használjuk - szorzás, osztás -, de ezt az OS X Mountain Lion kézikönyvben már megírtam.
Amiért most post alanya és tárgya lett a Számológép, az egy véletlen számítási feladat következménye. A képen látható, hogy ici-picit eltérő eredményt adott a Számológép ugyanarra a számításra attól függően, hogy milyen sorrendben végeztem el. (Ha azt kérdezed, hol lehet ilyen ablakot előhívni a Számológéphez, akkor a válasz: Command+T.)
Bár a különbség elenyésző. nem szívesen ülnék abban a marsi expedícióban, ami ilyen hibával számolva közelíti meg a bolygót, vagy landol rajta.
De ha a Mac Számológép ilyen hibával - mert ez az - számol, akkor vajon a többi számolós alkalmazás - Numbers, Excel - szintén hasonló hibát vét? A megnyugtató válasz az, hogy nem. Ez első táblázatkezelők megírásakor már észlelték a precedencia következményeként előálló hibát, és erre figyelő algoritmusok javítják a hibás eredményt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése