2013. július 12., péntek

Videó effekt Keynote-ban

Egyéni konzultáción oldottuk meg, miként lehet az e bekezdés végén látható vizuális effektet megvalósítani. (Nézd meg, mert leírni nem lenne túl egyszerű!) A megvalósítás során az is cél volt - ahogy ez általában az Almalap létére is igaz -, hogy lehetőleg csak Apple eszközöket, szoftvereket használjunk, lehetőleg az ingyeneseket (tudod, amelynek árát a gép árába foglalták). Nos, a látványt a minden Macre előre telepített iMovie-val nem lehetett megoldani, így legjobb barátunkhoz, a Keynote-hoz fordultunk.


Előre szólok
Ahogy írtuk, nem volt cél, hogy profi eszközöket használjunk, amellyel szebben és jobban, és talán gyorsabban is megoldható a feladat. Sajnos az ügyfél hozta képeket nem használhatjuk, ezért a saját iPhoto tárunkat túrtuk meg.

Megfelelő képek kiválasztása

Az effekt persze mozgó képekkel is megoldható, ahhoz azonban Final Cut vagy Premeiere, esetleg After Effects is kellhet, mi az állóképeket használtuk, így elég a Keynote. A képek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az ég és a táj kontúrja jól érzékelhető legyen. Így találtunk képet gyűjteményünkben a portugál Cabo da Roca-ról és Prága belvárosáról. A harmadik kép Tenerifén készült, ez lesz az effekt égboltja, ami előtt a Cabo da Roca világító-tornya áll, közvetlenül Prága belvárosa felett. Hm?

Az Alpha eszköz
Az Alpha eszköz alkalmas arra, hogy „eltüntessük" a képekről az eget, vagy bármilyen színterületet, amely határozottan elhatárolódik a környezetétől. A használata is egyszerű. Legyen a kép - Cabo da Roca - kiválasztva, az ikonsorból vegyük elő az Alpha eszközt, klikkeljünk rá. Ha nem lenne az ikonsorban, akkor a Format > Instant Alpha parancsot adjuk ki. Álljunk az ég közepére, ne felhőre, hanem a kék égre, kattintsunk és tartsuk az egeret lenyomva. Nagyon lassan mozgatva az egeret, a Keynote egyre nagyobb darabot jelöl ki a képből. A kijelölt rész fog eltűnni, lesz átlátszó, ha elengedjük az egeret.
Vegyük észre a képen, hogy a felhő (fehér) és a jobb felső sarok még nincs Alphával kijelölve. Ezt a képet is több lépésben sikerült égteleníteni. Érdemes a jobb oldalon a hegygerincen lévő távvezeték oszlopokat is megnézni. Az Alpha „átbújt" rajtuk, de nagyon kellett vigyázni az egér mozgatással, nehogy a mellette levő fehér házakat is eltüntessem.

Gyakran megesik, hogy az egeret mozgatva nem sikerül egyszerre az egész eget kijelölni, ha bővítjük a kijelölést, már a házak, hegy, víz, vagy más megőrzendő elem is kijelölésre kerül. Nincs gond, az Alpha parancs ismételhető, több lépésben is ki tudjuk „maszkolni" az eget. A maszkolás szót csak akkor használjuk, ha nincs profi Photoshop-guru a környéken, ő biztos fel fog sírni annak láttán, ahogy mi „kivágjuk" az eget. Nekünk viszont nem kell megvennünk a Photoshopot ehhez és elvégezni - mondjuk a mAcademia egyhetes - Photoshop tanfolyamát.
Szinte biztos, hogy néha elhibázzuk az Alpha használatát, az Edit > Undo nagyon hasznos ilyenkor. Ha szeretnénk az egészet előről kezdeni, akkor használjuk a Format > Remove Instant Alpha parancsot.
A kitakart egű képet a kitakart részen nem tudjuk egérrel megfogni és mozgatni, csak ott fogható meg, ahol látható.
Érdemes ránagyítani a képre (diára, mert ez ugye Keynote), hogy a zűrös részeket jobban lássuk.
Az Alpha, bár remek eszköz, nem profi megoldás a körberajzolásra.
Azért öt perc alatt sikerült Cabo da Rocáról és Prágáról levenni az eget.

Összeállítás
Mi sem egyszerűbb. Tegyük be hátulra a tenerifés eget (jobbra látható kép), elé az ég nélküli Cabo da Rocát, majd legfelülre Prága - szintén ég nélküli - belvárosát. Illetve azért nem ennyire egyszerű. Ha mozgatni szeretnénk majd a képeket, akkor a képeknek nagyobbnak kell lennie, mint a diának (ne feledjük, Keynote-ban vagyunk).
A Keynote roppant intelligens, így amikor egy dia méretnél nagyobb fényképet hívunk be, akkor a képet átméretezi dia méretűvé. Nem találtam meg, hol lehetne ezt a funkciót kikapcsolni. Így viszont a 800x600-asnak szánt moziméretre kicsinyített kép mérete is 800x600 volt, ami nem megfelelő, mert nem tudom minőségromlás nélkül nagyítani.
Mi a megoldás?
Előről kezdtük, köszi, Apple! A dia méretét 1920xnagyon nagyra véve hívtam be a három képet, majd átméreteztem a diavetítést 800x600-ra. Természetesen a Keynote nem volt rest ismét átméretezni a képeket is 800x600-ra, de az Inspector > Metrics > Original Size ekkor már emlékezett az eredeti (1920x...) méretre. Újra Alpházás, mert ismétlés a tudás édesanyja.
A Metrics panelt használtam a képek méretének megadására is. A dia ugye 800 képpont széles, az ég - tenerifés kép - 1000 pixeles lett, a világító torony 1200, végül Prága (kódneve a képen: STC_4946.jpg) 1600. Így az ég 200, a világító-torony 400, Prága meg 800 pixelt tud mozogni.

Mozgatás
A Keynote-ot azóta használom, amióta az Apple bemutatta. Sok-sok órát töltöttem el azzal, hogy leutánozzam Jobs prezentációjának egyik-másik látványos elemét. Az igazán sok időt akkor töltöttem ezzel, amikor a dián belüli mozgatás is lehetővé vált. Rövid percek alatt sikerült áttekinthetetlen méretű mozgásokat létrehoznom, amiben javítani szinte lehetetlen volt. Mély tisztelettel gondoltam Jobs prezentációinak készítőire. Aztán váratlanul megvilágosodtam.
Magic Move.
Ez, bár lehetne, nem az én mágikus változásomra utal, hanem arra a diák közti effektre, amit Jobs prezentáció használnak. Nem kevésszer. Szinte minden szlájd váltásnál. És persze, sokkal, sokkal egyszerűbb a használata, mint a mozgatásnak.
A Magic Move akkor működik, ha a két egymást követő dián legalább egy azonos grafikai elem - jelen esetben fénykép - található. Nos, a mi esetünkben mindjárt három fénykép is akad. Az első dián már méreteztük a fényképeket, annyi a dolgunk, hogy elrendezzük őket, a bal szélük legyen a dia bal szélénél. Függőlegesen mozgassuk addig, amíg szemre is jól állnak.
Jelöljük ki a diát - sárga keretet kap - és duplikáljuk (Command+D vagy Edit > Duplicate).
A második dián mozgassuk el a képeket vízszintesen balra úgy, hogy a jobb oldaluk álljon a dia jobb oldalával. Okos ötlet az Inspector > Metrics használata az egeres diarángatás helyett.
Válasszuk ki újra az első diát, majd az Inspector > Slide > Effect > Magic Move-ot! A kis előnézetben máris látjuk - száguldani - a képeket eltérő sebességgel, ahogy szeretnénk. Az idő állításával lassítsuk annyira, hogy szemnek jó legyen. Érdemes teljes kijelzős módban is megnézni, ott másnak tűnik a sebesség.

Hogy lesz ebből mozi?
Kiadjuk a Share > QuickTime utasítást és a megfelelő beállításokkal elmentjük a prezentációt. Jó mozit akkor kapunk, ha az összes diaváltás automatikus, azaz nem vár kattintásra a prezi, hanem lefut magától. A generált QT mozi - beállítástól függően - megállhat ott, ahol a prezentáció vetítéskor kattintásra várna. Ezért érdemes a Keynote preziben csak annyi diát tartani, amennyi az effekt előállításához kell.
Végül: a fenti mozi effekt, ha a képek megvannak, nagyjából tíz-tizenöt perc alatt előállítható. Nem lesz hollywoodi megoldás, de a mienk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése