2013. november 30., szombat

FB és Bcc, meg az adataink

Amíg az öreg halász cápákkal küzd meg a tengeren a nagy fogásáért, Pi tigrissel evez a tengeren, addig a számítógép-felhasználókat az adatvadászok rajzák körül az informatika tengerén. Tengernyi adat, minden cég vadul gyűjtöget. Van, aki nyíltan és persze akad aki rejtve. Indián név* és NSA.
Nagyon helytelen rezignációval már bele-belenyugszom, hogy alapadataim megadása nélkül tíz deka párizsit sem kapok, csak baromi bonyolultan. Az indián névhez hasonló pofátlan megoldáson somolygok: egyrészt ügyes, másrészt jajj mennyi palira vehető ember van. Az NSA nem tétel, az állam, ha akar, akkor Pelikán elvtárs szól, hogy ez nem a vallomása, hanem az ítélet. Az szokott bosszantani, amikor egy nulla lövöldözős játék vágyik a kontakt listámra, receptjeimre, bélyeg-gyűjtményemre.

Facebook nyomul a Kontaktba
A Facebook most fordítana a helyzeten, de ez még rosszabb ötlet. Az iOS alatti új verzióját telepítve felajánlja, hogy a Facebookos ismerőseimet beletölti az AddressBookomba / Címtáramba / Kontaktomba - hívják is bárhogy a névjegy tárolós alkalmazást épp az Apple-nél. Na nem! Egyrészt lenne egy csomó duplikált név - vagy egyik felülírná a másikat, ami még vidámabbá tenne? Másrészt az FB-n régi osztály- évfolyamtársaim is fent vannak, akikkel max FB chatelek, se címük, se telefonszámuk, se mailjük, mi a haragnak tartanám őket az AddressBookban?
Akik pedig üzleti vagy verseny céllal gyűjtik az 'ismiket', mihez kezdenek egy pár ezres Kontaktokkal? Így azt javasoljuk, ahogy nem engedünk egy aktatáskás lövöldözős programnak sem hozzáférést a barátaink és a többiek nevéhez, úgy az új FB-t se hagyjuk, hogy szőnyegbombázza az FB-s kontaktokat a Kontaktokba.

CC vs BCC
Az előzőekhez semmi, pontosabban adatvédelmi okból sok köze van az emailezés egyik alapszabályának is: más email címét nem adjuk ki. Csak. Még mindig kapok hetente olyan mailt, aminek a cc-jében húsz-harminc email cím a hozzá tartozó névvel olvasható. Így tudtam meg a társasházam lakóinak emailjét - és a mail címekből sokak munkahelyét. Rendelkezem egy aránylag up-to-date IT sajtólistával is. Amire több tanult - IT, mondom: IT - nyomott reply all-t.
A helyes - újszülötteknek -, ha nem cc-be tesszük a sok nevet, amit mindenki lát, hanem bcc-be. A bcc nem látható senki számára. A bcc-s levélre nyomott reply vagy reply all (válasz, válasz mindenkinek) csak a feladóhoz megy vissza (meg a cc-be írtakhoz).
Ha olyan levelet kapunk, aminek a To: vagy CC: dugig van nevekkel, nem Reply All-lal válaszolunk, mert azt mindenki megkapja.

* indián név: ha valaki lemaradt volna, a FB legsikeresebb adatgyűjtő megoldása volt. Cserébe minden adatunkért a játék egy kitalált indián névvel örvendeztetett meg. Ez kb. olyan, mint amikor Terence Hill fogad, hogy több facsart narancs-dzsúszt tud meginni, mint a bár-tulaj kicsavarni, a tét tíz cent. Hat-hét pohár után veszít. A facsart dzsúsz ára 50 cent. „Nagy üzlet" - mondta erre Bud Spencer.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése