2013. november 13., szerda

Új iWork (és iMovie) Macre :: elmélet

A szoftverek egyedi fejlődése mindig az egyszerűbb felől a bonyolultabb felé történt. Gondoljunk a Windowsra, az Office-ra vagy bármelyik pimf kis alkalmazásra, mint a képek tologatására és javítgatására szolgáló Photoshop. Az első verziók anno elfértek egy floppyn (az meg mi?), ma már gigabájtokban mérjük őket.

A szoftver evolúció bevált útja
Az első OS-hez képest, ami System, a mostani 10.9 multitaskos, multithreades, grafikus felületű, ingyeom-bingyom táliber. Szinte minden szoftver a fejlesztése során eléri a felhasználhatósági csúcsot, ekkor mindent tud, amire szükség van, nincs semmi felesleges csingi-lingi. Amit tud a szoftver, azt könnyen, jól, ésszerűen, ad abszurdum felhasználó barátan tudja.
De a fejlesztés nem áll meg, a szövegszerkesztő, amivel mindenki leveleket meg házi dogákat ír, megtanulja a több hasábot, a táblázat embeddelést, a lábjegyzetelést, a szkriptelhetőséget, a PDF-írást, az adatbázis-kezelést, a filmvágást, a befőzést-mosást. Minek? Mi változatlanul leveleket meg házi-dogákat írunk, csak épp kínnal és keservvel, mert a sok tudást menü és parancs-rendszerek hálója fedi, ide-oda tolható felpattanó menükkel, párbeszédablakkal.
A szoftver evolúció során gyakran lesz a szoftver PRO-vá, és jelenik meg a light vagy Elements vagy más jelzővel büszkélkedő társa, ami kicsi, aranyos és csak azt tudja, amire szükségünk van. De jönnek a fejlesztők...
A Numberst bemutatásakor azzal reklámozta az Apple, hogy az Excel képességének azt az öt százalékát tudja, aminél többet a felhasználók 95 százaléka soha nem használ. És ez igaz is volt, amit később hozzáadtak - például adatelemzés (Reorganize) -, az ugyan hasznos volt, de sokan nem használták. Ahogy a függvényt használók 95 százaléka sem lép túl a SUM függvény használatán.

Bezzeg az Apple!
A szoftverek egyedi fejlődése mindig az egyszerűbb felől a bonyolultabb felé történt. Az Apple viszont másképp látja a világot - Think Different! Először a Final Cut felhasználók ájuldoztak, hogy mivé lett a X-es verzió. Amit igaz, utólag az Apple felpumpált, de. Egy év alatt elveszett a felhasználók többsége. Igen, az Adobe ügyesen csapott le a csalódott felhasználókra, akik iMovie Pro-nak csúfolták a lebutult, funkciókat, képességeket vesztett Final Cutot.
Most az iWork és az iMovie esett át a szoftver egyszerűsítésnek, az Apple tartja az irányt! A Numbersből repült a Reorganize, a Pages nem ír körlevelet, a Keynote-ot még nem mertem megnyitni, az iMovie pedig elvesztette a „képkocka" ismeretét. Tehát ezek lehettek az alkalmazások azon funkció, amelyeket csak a felhasználók alig öt százaléka használt csak.
Tovább haladva a lenini Apple útján egyszerű és letisztult jövő vár ránk. A Szövegszerkesztő (TextEdit) már most retteg, hogy a Pages lenyúlja a melóját, a Calculator nálam felmondott, jön helyette a Numbers 2016.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése