2013. november 5., kedd

Külföldön olcsóbb a Mac?

Gyakori állítás ez – amely oly bántóan cseng a hazai hivatalos Apple kereskedők füle számára –, mi viszont vásárlók vagyunk, így érdekes, hogy a címbéli állítás igaz-e, és ha igaz, akkor mennyivel olcsóbb egy Mac külföldön, mint itthon. Az Almalap nem volt rest, sorra látogatta az Apple webáruházait - igen, Karosszék Utazási Iroda -, és jegyzetelt. Az ehhez hasonló oldalakat jártuk ma reggel (november 5.) végig.
Az egyes gépek bruttó árai az első táblázatban láthatók (kattints rá, hogy olvasható legyen!). Bízunk az Apple-ben, így nem ellenőriztük le, hogy minden bolt azonos konfigot kínál-e. Ugyan az eurós árak már itt is összevethetők, de mi a teljességre törekedtünk, ezért a Raiffeisen árfolyamait használva igyekeztünk egységes pénzre átszámolni a nem forintos árakat. Az árfolyam oszlopban láthatók az általunk használt árfolyamok. Az eurót a következő két oszlop teteji vétel-eladásból, a többit az adott sor vétel-eladásából számoltuk. Számolta a Numbers (nem, még véletlenül sem az új), mi csak az elütésekért vállaljuk a felelősséget – anyagit semmiképp sem!


Cégeknek: Norvégia, Ausztria
Az első táblázatban igyekeztünk az áfát (VAT) is összeszedni országonként. Ebben néha a Store, néha a wikipedia segített, ha valaki hibát találna, kérem, szóljon! A cégek számára az áfa „nem létezik”, mert kifizetik és visszaigénylik, így a következő összehasonlításhoz a gépek bruttó árát visszaszámoltuk nettóra és átváltottuk forintra.
A második táblázat mutatja a céges végeredményt. A színkódok: sötétzöld – a legjobb ár. Világos zöld – szinte a legjobb ár, a legjobb árat tartalmazó ötödben van. Az ötöd úgy értelmezendő, hogy a legjobb és legrosszabb ár közti részt öt egyenlő részre osztjuk – próbáltuk decilissel, ami ugye tizedet jelent, de azzal nem volt sok találat. A vörös szín – mondani sem kell, a legdrágábbat jelenti.
A vonal alatt látható a legkisebb, az átlag és a legmagasabb ár is. Illetve a „best vs. Mo.” sorban kiszámoltuk, mennyivel olcsóbb a legjobb áru gép a hazaihoz képest.
Októberben Norvégia minden gép esetén nyerő volt, novemberre változott a kép. Bár Norvégia még mindig az élvonal, de a sógorok erősítettek, a magasabb áfa miatt az azonos euró árnál náluk az előny. Ami meglepő, az a Mac Pro kiugróan kedvező cseh ára, ezért már érdemes kocsiba is ülni, a benzin pénz is kijön a különbözetből.


Magánszemélynek: Svájc
Itt a bruttó árakkal számoltunk, Svájc dominanciája lenyűgöző. A hazai árakkal való összehasonlítása sokkoló. És ami még ennél is szomorúbb, a piros színek számában vezetünk, azaz Európában (ahol van webáruháza az Apple-nek), ott Magyarország a legdrágább.


Mielőtt útnak indulsz
Ezek a ma reggeli Apple árak. Ezek a ma reggeli árfolyamok. Ezek az árfolyamok cégeknek szólnak. Ezek közép-árfolyamok, a cég is, a magánszemély meg annál inkább drágábban jut külföldi fizetőeszközhöz. Az oda-visszaút sincs ingyen: repjegy, tankolás, autópályamatrica, kaja, pia, nők, lóverseny, kártya... Céges nettó vásárláshoz meg szerelkezz fel rengeteg, adott ország nyelvén hiteles papírral. A MacBook Norvégiában norvég billentyűzetű, Svájcban ugyan választhatsz, de hogy magyar nem lesz, az szinte tuti.

És még
Amivel nem foglalkozunk, az a „leesett”, „jó árasított” történet, az áfa-csalást súroló vagy azt kéjesen, az utolsó feltételig kimerítő megoldás. Másrészt soha se felejtsük el, hogy amikor egy hazai viszonteladótól tanácsot kérünk, akkor az a gépeken abszolvált nyereségen képzi alkalmazottait. Elvileg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése