2016. július 13., szerda

Duplikált fájlok nyomában

Az adattárolás szomorkás napja volt az SSD megjelenése. A számítógépek 1-2-sok terrássá váló merevlemezekkel végtelen kapacitást kezdtek kínálni. Majd amikor ezt már megszoktuk, gyorsan visszaröppentünk a 128-256GB világába. És újra kezdődött a megabájtokért és gigabájtokért folyó harc.
A szoftver-fejlesztők ezt még olyan trükkökkel nehezítik, mint a felhő. Amikor a felhasználó úgy hiszi, hogy adatait a felhőbe mentette, akkor nem is jut eszébe, hogy az adatok gyorsabb eléréséhez azt a felhő-szolgáltató kis trükkös módon a merevlemezen, SSD-én is tárolja - hadd fogyjon az a hely, aminek a felszabadításáért küzdünk. (Ne hagyjuk, hogy a felhő megegye az SSD-t!, 128GB SSD és a Fotók meg az iCloud)
Persze a hely pazarlásban mi is kivesszük a részünket, előfordul, hogy egy fájl többször is megtalálható a tárhelyen. Kézzel összevadászni nem emberbarát feladat, de számos alkalmazás kínál ilyen szolgáltatást. Mi most a Geminit mutatjuk be. Azért a Geminit, mert több megbízható szaklap és blog is jókat írt róla. És az oktatáshoz, teszteléshez használt iMacünket sem vágta haza, csak kitakarította. Nem önállóan - de erről mindjárt.

Gemini 2

A latin Gemini magyarul Iker – csillagkép, ugye. Találó elnevezés ez a duplikátumokat kereső alkalmazásnak. A MacPaw cég honlapjáról tölthetjük le a programot. Az ingyenes változatot használtuk, a Pro egy gépre 19,95€. Bár a szoftver-fejlesztői nem fognak szeretni, de az ingyenessel is lehet boldogulni.
A nem túl bonyolult felületen bátran indítsuk el a duplikált fájl keresést. A munka közben a Gemini engedélyt kér az iTunes, Fotók által kezelt gyűjtemények ellenőrzésére – és ez jó. Az említettek ugyanis maguk alá gyűrik a fájlokat, zenéket, képeket, így azok a felhasználók számára nem érhetők el, ugyanakkor remek helyei a duplikált fájlok rejtőzésének.
Azért jó, hogy maguk alá gyűrik, mert az alkalmazás nem csak tárolja a fájlt, de számtalan hivatkozást készít róla. Informatikusoknak: adatbázis alapú a tárolás számtalan index fájllal. A mi számunkra: a könyvtárban nem csak polcok vannak, a polcokon könyvekkel, hanem katalógus cédulák is szerzők, címek, tartalmak, kiadók... szerint. Ha ellopnak egy könyvet – törölnénk egy fájlt –, akkor rengeteg hibás katalógus cédulánk keletkezne. A hibás katalógus cédula pedig a program hibás működését eredményezi. A program hibás működése meg feldühít minket.

Óvatosan a fejszével, Jenő!
(Zene) A végeredmény ablakban tilos a "Smart Cleanup", azaz okos törlés gombra kattintani. Tessék megnézni, hogy mit talált a Gemini! Ha elszabadul, visszaállítani már nem lehet a törlést és bár okos a Mac, meg okos a Gemini, de mindent ők sem tudhatnak.

Az ördög a részletekben lakoz
A következő képet érdemes megkattintani, mert az ott látható adatokról lesz szó.
A pirossal jelölt fájl két helyen is megtalálható a MacBook Airem merevlemezén. Egyszer a Documents mappában azért, mert ott a helye. És mégegyszer a Dropbox/Public mappában. Jajj! Ez meg mi? Ez a felhős tárhely csapdája. A Dropbox felhőm Public mappája nem csak a felhőben létezik, hanem az SSD-én is, hogy bármikor, akár net nélkül is, elérjem. A Dropbox mentségére szóljon, hogy minden mappájáról eldönthetem, hogy legyen a másolat az adott eszközön vagy csak a felhőben legyenek meg az adatok.
Ha engedtük volna a Smart Cleanupot, akkor az egyik verzió ment volna a lecsóba. Na ezért óvatosan a fejszével.
A másik részleteiben megmutatott duplikáció valójában triplikáció. Az "apple-20-horseback..." fájl három helyen is megtalálható az SSD-émen. A Pictures mappa két almappájában – Australia és Horseback riding –, illetve a Fotók alkalmazás által maga alá gyűjtve. A pipa azt jelzi, hogy melyek a törölhetőek.

Amit mindig érdemes megnézni
Amit mindig érdemes megnézni, az az adott alkalmazás alapbeállításai. Ezeket a menüsoron az alma menü melletti menüben találjuk, a menü neve mindig az alkalmazás neve. A legördülő listáról választhatjuk ki a Beállítást vagy Preferencest.
Itt tudjuk megadni, hogy milyen gyakran jelentkezzen a Gemini a duplikátumok keresésére, persze sok más beállítási lehetőség mellett.
Ez talán még fontosabb, ezért is hagytam a végére. Megadhatjuk, hogy takarításkor mi legyen a duplikált fájllal.




1 megjegyzés:

Ferenczy Gábor írta...

Rachel Cook kérésére másolom ide a linket:
https://thesweetbits.com/best-duplicate-file-finder-remover-mac/
Nagyon szépen mailen írt, hogy írnak egy összefoglalót, látta, hogy én is írtam a szoftverről, betenném-e ide a linket.
Megírtam, hogy sok értelmét nem látom, de ő a "hosszú farok" (nem félreérteni, ez marketinges szakkifejezés) híve.
A cikkük amúgy jó, úgyhogy hamarosan, engedélykérés után, jön postként is.

Megjegyzés küldése