2017. december 20., szerda

Egy Mac – két Time Machine

Minden Maces gép alapszoftvere az automatikus mentést és a mentett adatok visszaállítását biztosító Time Machine. Nekünk mindössze egyetlen külső merevlemezt kell a Time Machine rendelkezésére bocsátanunk. De mivel itt a Karácsony, és sokan még mindig azon töprengenek, mit is adjanak Mac-rajongó, -használó kedvesüknek, szemükfényének, ezért megmutatjuk, hogy egy hordozható Mac-tulajdonos miért örülhet két merevlemeznek is, ha még nem használná a Time Machine-t.


A merevlemez bármilyen lehet, csupán két fontos szempont van. Legyen USB-s csatlakoztatási lehetősége, és legyen minél nagyobb kapacitású, egy terrabájt (1TB) mindenképp.

Time Machine egy külső merevlemezzel
A Time Machine aktiválása roppant egyszerű. Csatlakoztatjuk az új merevlemezt a Machez és a Time Machine azonnal jelentkezik, hogy szeretné archiválási célra használni. Engedélyezzük. Ha esetleg nem lenne megfelelően formázva a merevlemez, a Mac Merevlemezkezelő (Disk Utility) alkalmazásával megtehetjük, szükség esetén a Mac ebben is segíteni fog. A Mac és merevlemez egymásra találása után a Mac teljes tartalma átmásolódik a Time Machine merevlemezre – ez utóbbit más célra ne használjuk. (Igen, lehet, de ha nem javasoljuk.) Ez az első átmásolás több órán át is tarthat.
A sikeres másolás után viszont már csak a Macen esett változások kerülnek át a Time Machine merevlemezére – ez nem több pár percnél. Az archiválás nem akadályoz a gép használatában. A Time Machine merevlemezen nem turkálunk, ha szükés van valami régi anyagra, amit letöröltünk, elindítjuk a Time Machine alkalmazást és azzal állítjuk vissza a kívánt fájlt.
Ha asztali Macünk van, akkor egy Time Machine merevlemez elégséges – örülünk.
Ám ha hordozható Macünk van, akkor magunkkal kell vinni a Time Machine merevlemezt? Természetesen nem, bár lehet, de nem javasoljuk. Miután szoftveresen kidobtuk a Time Machine merevlemezt, azt ki is húzhatjuk az USB csatlakozóból, a MacBookot a hónunk alá csapva, vagy gondosan tokba és táskába helyezhetve távozhatunk. Amikor újra visszaérünk az asztalunkhoz, akkor csatlakoztatjuk az árván maradt Time Machine merevlemezt. És ekkor a MacBook az idő közben történt változásokat rögzíti a Time Machine-re.

Time Machine két külső merevlemezzel
Azok, akik igazán biztonságra törekszenek, tudják, hogy egy archiválás az nem archiválás. Hiszen ha leég a ház (örök optimisták, de sajnos igazuk van), vagy egy villám hazavágja az összes elektromos áramot használó eszközt, akkor minden digitális dolgunk veszett. Ezért sokan a biztonsági mentést más helyen, más földrajzi ponton tárolják. Pontosabban: két külön helyen.
A legtöbb MacBook használónak az otthonán kívül a munkahelyén jár a legtöbbet a MacBookja, így érdemes ott felütni a második Time Machine merevlemezt. (Más Time Machine merevlemezéről nem lehet csak úgy lenyúlni az adatokat, azok jelszóval – is – védettek.)
A második Time Machine merevlemez csatlakoztatásakor a Mac már nem csap le rá, hiszen már van Time Machine célre használt merevlemezünk. Ezért nekünk kell a Rendszerbeállítások > Time Machine párbeszédablakban a merevlemezt kiválasztani. A Mac rákérdez, hogy ki szeretnénk váltani a másik merevlemezt vagy párhuzamosan használnánk-e az újat a régivel – és ez utóbbi a jó választás a mi esetünkben.
Mindegyik Time Machine merevlemez onnan folytatja az archiválást, ahol abbahagyta, függetlenül attól, hogy a másik Time Machine célra használt merevlemezzel épp hol tart a biztonsági adatmentés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése