2017. december 13., szerda

Mail+ a High Sierrában

A Mailben két – kikapcsolhatatlan – változást hozott a High Sierra. Az egyik a teljes kijelzős módnál az új levél írásakor automatikus váltás az osztott teljes kijelzős üzemmódra, a másik a keresésnél kiemelt találatok mutatása. Nekem az első bejött, tetszik és hasznos, a második viszont rettentően bosszant, talán majd megszokom, de ha ki lehetne kapcsolni, azonnal kikapcsolnám.


Amikor a Mailt teljes kijelzős módon használjuk – zöld pöttyre kattintottunk –, akkor valami ilyesmit látunk. Az új levél írás a High Sierra előtt kivitt a teljes kijelzős módból.

Most viszont az új levél írásakor a kijelző megosztott lesz, a jobb oldalon a megírandó levélen dolgozhatunk. Nem tudtam erről az újdonságról, csak belefutottam – és pillanatnyi meglepődés után, mert nem az történt, amit vártam, megtetszett. Jó. Praktikus.

Ha viszont már osztott kijelzős módban vagy, és az egyik félen a Mail van, akkor a "szokott" módon írhatunk levelet.

Kiemelt találat
Amikor egy levelet, feladót keresünk, akkor a Mail kiemelt találatokat is mutat. Ez az egy-két levél az szerinte, amit valójában keresek. Olyan ez, mint amikor fájlt keresünk a Spotlighttal. A listán ott sem látható az összes találat, csak azok, amelyekről a Mac úgy véli, hogy a legrelevánsabbak. A Spotlight nálam 85-90 százalékban jól tippel. Ugye, ha az összes találatot szeretném látni, akkor a Finderből vagy a megfelelő alkalmazásból indítom a keresést.
A Maillel nem vagyok kibékülve. Egyrészt megszoktam, hogy a találatokat időrendben látom, most viszont meg kell keresnem, hogy hol vannak a találatok a kiemeltek után. A találat-kiemelés eddig nekem ha 20 százalékban volt sikeres, akkor már felfelé lódítottam. Ezért zavar és lassít is. Ráadásul elrejthetetlen (vagy még én nem találtam meg a módját, de a megfelelő comment a post alatt már íródik).
Ahogy a példa is mutatja, egy nem rég kapott levelet kerestem, erre egy 2010-es és 2011-es levél lett a Top Hit. Hát, ismét nem nyert.
Az Apple szerint a kiemelt találatok pontossága a minél több kereséssel finomodik, pontosodik.

És még valami plusz a profiknak
A leggyorsabb parancskiadás vagy egy trackpades, egeres mozdulat vagy billentyű-kombináció használata.
A Kedvencek között – és ezt kevesen tudják vagy használják – a command+1, +2 ... +9 billentyű-kombinációval lehet váltani.
A képen a cmd+1 lenyomására az Inbox, a cmd+2 lenyomására a Send mappa lesz a kiválasztott, mutatott.
És azt tudtad, hogy ebbe a sorba Te is behúzhatsz levelezési mappákat a Mail bal oldalsávjáról?

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A teljes képernyős tényleg jó, de egységesen kivehetnék végre az ESC gombra kilépést. Ez sem konzisztens, hol így van, hol nem. Zavaró.

A mappákat és a CMD+szám gyorsgombokat használom, klassz. Tele is van a felső sor... Egyébként megy sok más alkalmazásban is (Pl.: App Store, iBooks, stb).

A keresés rendben van, de hogy minek kellett betenni ezt a fícsört, nem is értem. Az értelmét sem. Néha úgy tűnik, mintha komplett idióták fejlesztenének a rendszerbe. Vagy tényleg hülyül a nép és emiatt egyre inkább a gépekre bízzák a dolgokat?

Ferenczy Gábor írta...

Legyen fícsör, csak legyen ki is kapcsolható. A Mesterséges Intelligencia közelít...

Megjegyzés küldése