2017. december 27., szerda

Új Maced van? Azt tudod, hogy mi a helyzetérzékeny menü?

"Szeretni fogod, nem lesz vele semmi gond! Olyan könnyű használni, hogy magadtól is mindent kitalálsz, megtalálsz!" Ugye ismerős mondatok? És most ott ülsz az új Mackel szemben. Ha minden úgy van, ahogy ígérték, akkor hurrá! Ha viszont könnyek gyülekeznek a szemedben, szomorkás vagy és lassan a régi gépeden a webet túrod, hol lehet eladni az új Macet, akkor figyelj, megmutatom, hogy segíts magadon!


Helyzetérzékeny menü
A helyzetérzékeny menü olyasmi, amiből négyet látsz a képen is, s a tartalma attól függ, hogy hol hívjuk elő. Ahogy – általában, jó családban – a konyhában főzni, mosogatni meg törölgetni lehet, addig a fürdőben zuhanyozni, de nem aludni. A helyzetérzékeny menü neve onnan ered, hogy a tartalma attól függ, hogy mire kattintva hívjuk elő.
Elhívni roppant egyszerű, vidd az az elem fölé, amivel valamit csinálni szeretnél, de nem tudod hogy. Majd a ctrl feliratú billentyű lenyomva tartása mellett kattints az egérrel. (Igen, ez a jobb klikk, vagy rutinosabb Maceseknél a trackpad kétujjas érintés – ha csak át nem állítottad másra. Például jobb trackpad klikkre.)

Ha az íróasztalon állsz, de az egér nem mutat fájlra, képre, merevlemezre, csakis a háttréképre, és ott adod ki a parancsot, akkor a jobb felsőhöz hasonló felpattanó helyzetérzékeny menüt kapsz. Fontos, hogy nincs itt az összes lehetőség, amit az egér mutatta valamivel végezhetsz, de jó eséllyel megtalálod.

Ha többre vágysz, akkor ezt ajánlom: Maces képzés kezdőknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése