2019. június 26., szerda

A szivárvány felett... Pages, Numbers és Keynote képesség bővülés

Az Apple frissítette irodai alkalmazásait, a szöveg- és kiskiadvány-szerkesztésre alkalmas Pagest, a táblázatkezelő Numberst és a prezentáció készítésre szánt Keynote-ot. Nézzük az újdonságokat!


Eddig csak a dobozok voltak színátmenettel színezhetők, most már a szövegek is. Bár korábban is meg lehetett oldani a képen is látható szivárványos megjelenést, de most már nem kell hozzá "bűvészkedni". A kép jobb szélén látható, hogy az Oldalsáv > Szöveg > Stílus fül bővült a szöveg-színezéses funkcióval. A szöveget képpel is "színezhetjük", ahogy a következő képen látható.


A három alkalmazásban eddig is lehetett kijelölt szöveget hivatkozássá tenni, a hivatkozás mutathatott honlapra vagy lehetett email cím. Most már hivatkozhatunk a dokumentum másik pontjára – ami jó. Ami nem, hogy még mindig nem lehet külső dokumentumra hivatkozni – bár nem sokak problémája, de egy adott felhasználói szint felett elég gyakori vágy.

A kiadott közlemény szerint gyorsult is a táblázat kezelés, számolás. Három olyan táblázatom van, amit a Numbers nyögve nyelősen kezelt, tizenezer sor, soronként tizenhárom vastag függvény. Mivel nem mértem soha korábban, hogy mennyi idő alatt nyitja meg, vagy szűri meg a táblázatot a Numbers, így nincs mért összehasonlítási alapom, de nem igazán érzem a gyorsulást.

A Pages – a fenti színezős újdonságon túl – szintén kevés használót érintő tudással bővült, akit érint, az viszont örülni fog. Eddig csak képeket lehetett a szöveg adott pontjához rögzíteni úgy, hogy az a szöveggel együtt mozogjon, most számos elem – képlet, alakzat – tehető ilyenné. Amúgy ez a képesség a másik két alkalmazásban is megtalálható. Logikus, hogy egy fejlesztést annyi helyen tesz az Apple elérhetővé, ahány alkalmazásban csak lehetséges.

A Keynote-ot közösen használók számára az oldal-sablonok kezelését tette az Apple megoszthatóvá, illetve javított a sablonon történő módosítások oldalakon való végigvezetésén.

Kis lépések ezek, de hasznosak. A leírások alapján az iOS verziók is hasonló tudással bővültek, de azokat nem néztem, nem próbáltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése