2019. június 19., szerda

Egy Mac alkalmazás, amelyet kezdek nagyon gyűlölni

"Fú szia, figyu, ráérsz? Van vmi a Macemmel! Állítólag 118 vírus van rajta!" – jön az sms, mail, chat üzenet.
"Szia! Nem hiszem. Kizárt. Macre nincs vírus. Küldjél már egy képernyőképet, pls!" – idézem magam.
[Nem rád, érted haragszom, kedves felhasználó. Nem kell mindenkinek IT gurunak lenni, hogy tudja, hogy a cache, log mit jelent. De kérve kérlek, ne telepíts azért alkalmazást, mert a szomszéd ajánlja. Azért pláne ne, ha egy alkalmazás nélkülözhetetlennek nevezi magát.]


Persze megint a rohadt mocsok Mackeeper az, mi más. Lehetne másik vírusölőnek eladott alkalmazás is, pont annyira értelmetlen. De lássuk a 118 vírust!

Cache manager: 94 issue(s), 2,7GB, vörös kód
Cache az átmeneti adat tárolást jelent. Például a Facebook (ha megvan még a fiókod) cache-ben tárolja az utoljára nézett postok képeit, hogy ha újra nézed, akkor ne kelljen újra letölteni a netről, hanem cache-ből nyitja meg – százszor gyorsabb! Vagy a Safari. Cache-ben tárolja a nézett oldalak összes részét, hogy ha újra nézed, akkor ne kelljen a netről (lassan) letötenie, hanem az SSD-ről (merevlemez) hívja elő. Szóval törölve ezeket valóban több helyed lesz a Macen, de mindent újra tölt. Felhasználói szempontból ez egy nettó szívatás, szerintem. Vörös kód?

Logs manager: 21 issue(s), 17,7MB, vörös kód
A Mac összes alkalmazása folyamatosan jegyzetel, hogy a gép mikor mit csinál, mennyi processzor időt, memóriát, energiát használ, a háttérben mit nyit meg... Ezek a log file-ok. Ha hiba van, vagy adat helyreállítás, akkor az ezekből történik. Igen, ismét igaz, hogy nyersz pár megabájtot, ha ezeket törlöd, de újra generálódnak. És az Apple is karbantartja ezeket, időről-időre visszanyesi, törli. Ismét: felhasználói szempontból ennek semmi értelme. Vörös kód?

Trash manager: 3 issue(s), 117,5MB
Gratulálok (ne értsd félre, nem neked, aki nem IT-s vagy, hanem a neve említésre sem érdemes alkalmazásnak). Van három kidobandó fájlod. Nice. Csak hogy ez nem hiba, hanem normális működés. Vörös kód?

NE TELEPÍTSD.
MACRE NINCS VÍRUS.
NINCS SZÜKSÉG VÍRUSVÉDELEMRE.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése