2019. június 14., péntek

Egy, két ... sok kijelző

Akármekkora kijelződ is legyen, az kicsi lesz. Észre sem veszed, amikor a méret miatt rendezed át az ablakokat, Dockkolsz... Pedig a Macen jó ideje nagyon sok kijelződ van, csupán nem használod őket. Oks, ezek virtuális kijelzők, nem olyan, mintha nyolc harminc inces előtt ülnél, de ügyesen használva megnövelheted a munkafelületed.


Mission Control
A macOS (gyerekkori nevén Mac OS X) régi elme a Mission Control, a Vezérlőközpont, olyasmi, ahonnan például az űrrepülést irányítják.
A több kijelzős módba egyszerűen belecsöppenhetünk, elég egy ablak bal felső zöld pöttyére kattintani – ha eltűnik a menüsor, akkor teljes kijelzős üzemmódba kerültünk. A teljes kijelző valójában második kijelző. Az elsőre vissza általában trackpad vagy egér simogatással jutunk. Pontos ujj és irányszámot nem írok, mert állítható. Hol? Természetesen a Rendszerbeállítások > Egér vagy > Trackpad ablakában.
Létezik az osztott teljes kijelzős üzemmód is, ekkor két ablak osztozik a kijelzőn. Eléréshez tartsuk az egyik ablak zöld pöttyét pár másodpercig lenyomva, majd húzzuk az ablakot a bal- vagy a jobb oldalra (világoskék), engedjük el az ablakot. A másik fél kijelzőn elérhetők lesznek azok az ablakok, amelyek alkalmasak a fél kijelzőt kitölteni, elég csak a kívánt ablakra rákattintani.
És persze létrehozhatunk új kijelzőt is, amelyet nem teljes- vagy osztott kijelzőként használjuk, hanem úgy, mint azt, amely előtt naponta dolgozunk.
A képen a Mission Control nézetet látjuk – pontosan a kijelző felső felét. Elérése trackpad, egér vagy billentyű-kombinációval.
Az (1) szürke sáv akkor látható, ha feltoljuk az egeret a kijelző felső részére.
A Dashboard (2), amitől a hírek szerint ősszel búcsúzunk, az alap kijelzőtől (3) balra látható – ha azt választottuk, hogy önálló kijelzőként látható, és nem az éppen nézett kijelző "felett" jelenik meg. A Dashboardon apró alkalmazásokat lehet futtatni, de – ha igaz a hír – nagyon már nem érdemes megtanulni vagy rászokni.
A teljes kijelzős módon (4) most a Keynote látható a képen. Ha rákattintunk, akkor a Keynote lesz előttünk, tölti ki a kijelzőt.
Az (5) mutatja, hogy lehet az előbb leírt módon kívül osztott teljes kijelzős elrendezést létrehozni. Alkalmazást mindig az alsó, nagy, majdnem normál méretű kijelzőről tudunk másik kijelzőre húzni.
És ha kell még egy asztal, akkor (6) klikk ide.
A kijelzők sorrendje fogd-és-vidd módosítható.
Kijelzőt lekapcsolni, Íróasztalt, Desktopot bezárni úgy lehet, ha a kis képének bal felső sarkára csusszantjuk az egeret, apró 'X' jelenik meg, a bezárás jele.

3 megjegyzés:

sebszab írta...

Őszintén szólva én ebbe belekavarodtam. Nem a magyarázatodba, hanem már próbálkoztam, de még nem álltam át erre a több asztalos módra. Pl a Command+Tab kombinációval tudok váltani alkalmazások között, de ez nem működik pl különböző Excel file-ok között, amire jól jönne vmi egyszerű módszer.

FG írta...

Nézd meg a Systempref-ben a Mission Control fület. Annak az alján van négy bill. komb. A trackapad/egér ugyanezt tudja, de ott nem olyan értelmes a leírás.

sebszab írta...

Igen, ott állítgattam be dolgokat, de úgy tűnik, vmennyire mindig kell használnom a touchpadet, pedig Excelben szeretek csak billentyűzettel dolgozni. De majd még ránézek, mert lehet, hogy be tudom jól konfigurálni.

Megjegyzés küldése