2019. június 21., péntek

Utazás Kelet-középföldre, avagy okosabb, mint Liszt Ferenc

Ha repülsz vagy ismerősöd, rokonod, barátod érkezik vagy indul repülővel, akkor egyetlen app-pal okosabb lehetsz, mint az adott reptér tájékoztatási rendszere. Flightradar24 a szinte mindent tudás neve, létezik honlapként is és persze iOS alkalmazásként is. Van fizetős verziója is, de az ingyenes az alkalmi utas vagy eseti érdeklődő számára is bőven elég.

Vágyunk Budapestről Kelet-középföldjére (East Midland) utazni a Jet2 gépével. Kíváncsiak vagyunk, időben indulunk-e?
Kezdő megoldás
Nyissuk meg Safariban a flightradar24.com oldalt, iPhone-on indítsuk el az alkalmazást! Ha engedélyeztük, akkor tartózkodási helyünknek megfelelő térképrészletet látjuk.
Keressük meg Ferihegyet, kattintsunk a kis kék jelére – ne sárga repülőre. A kijelző alján (1) találjuk az induló gépek ikont, kattintsunk rá! A kapott listán időrendben az induló gépek (2). És mily szomorú, a mi gépünk késve fog indulni: piros pöttyös (a zöld a jó, a sárga minimális késést jelent). A képen ugyan nem látható (nagyobb kép nyerhető a blogon képre való kattintással), de a várható indulási idő is leolvasható. Saját tapasztalat alapján a neten előbb jelenik meg az info, mint a reptéri kijelzőkön.
De mennyire hihetünk annak, hogy az írt új időpontban tényleg megy a repülőnk? Egy biztos, ahhoz, hogy elmenjen, meg is kell érkeznie. Ezért átkattintunk (3) az érkezésre, és megkeressük a gépünket, mint érkező járat. A járatok nagy többsége másfél óránál többet nem tölt a reptéren, így aránylag könnyen megtaláltuk (4) az érkező járatot, valóban annyi a késés, amennyit írnak. Még egy ellenőrzést tehetünk, megnézzük, épp merre jár az adott repülő (5). A térképen (6) máris látható, hogy száll a gépmadár, a térképre persze nagyíthatunk (7), hogy nekünk jó legyen.
Ennyi.


Haladó ismeretek
A Flightradar mindig frissebb, mint a reptéri info.
A térképről az is látható, ha a repülő kerül, más reptérre irányítják.
A sok repülős cégeknél – WizzAir, Ryanair... – számos egyéb gép azonosítóra is figyelni kell, amikor keressük a "bejövő" járatot. Jellemző, hogy egyszerre 3-7 gép is érkezik negyed órán belül ugyanattól a légitársaságtól. A Flightradar adataiból ki lehet bogarászni, hogy melyik lesz (valószínűleg) az a gép, ami minket visz.
Hogy milyen időjárás van épp valahol? Ezt is a Flightradar tudja a legpontosabban, igaz, előrejelzése nincs. A repteret választva előbb-utóbb megtaláljuk, hogy hány fok van, merről fúj a szél, esik-e vagy hózápor van.
Aki ablak mellett szeret ülni, annak érdemes megnézni, hogy a korábbi járatok (BUD-EMA) merre repültek, mert valószínűleg a mi gépünk is arra fog menni – két-három útvonal játszik. Így könnyebb felismerni, hogy hol is járunk, ha nem csak felhőpaplant látunk. Esetleg off-line térképeket előre letöltve.

[Eddigi kedvenc ismeretlen utastársaim párbeszéde: "Mekkora fentről a Balaton!" Másik: "De rohadt jól néz ki Tihany, látod a fészigetet?" Jó néhány városnak jellegzetes a fekvése és a látképe fentről, Velence az egyik ilyen. Nem, nem vicc, megtörtént.]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése