2019. június 5., szerda

Az új Mac Pro

Az ördög a részletekben lakik, valamint a puding próbája az evés, és az alapáron is közel két millás új Mac Pro képességei majd csak ősszel derülnek ki, de így elsőre végre nem csak dizájn remekmű született. Ami biztos nem öröm, hogy a szervernek alkalmas Macre nincs macOS X szerver szoftver, még csak a kanyarban és omega változatban sem. A Mac Pro munkaállomásnak álom – talán csak a vad videó-vágó, vagy tervező feladattal gazdálkodható ki az ára –, kevesek öröme lesz.


Nézetében erősen emlékeztet a kályhacső vagy cilinder előtti Mac Pro-ra. Annak az oldala volt akár működés közben is(!) lenyitható, az új Mac Proról a ház egy mozdulattal lefelhúzható, így a bővítés, módosítás lehetséges. Nem csak lehetséges, de ismét van tér, mint a felemlített ősben is volt.

Számokban elmondva

Processzor: Intel Xeon W, legkevesebb 8, maximum 28 magos kivitelben. Ez szuper, feltéve, hogy az adott alkalmazás kihasználja. És ekkor a szerző az Adobe-ra néz, nyomatékosan rámered. Hiába tudja a macOS szétszálazni egy adott alkalmazás futási kódját, ha az alkalmazás nem támogatja a több magos üzemmódot, akkor bizony a magok java része pihen – legalább nem melegszik túl a gép...
Memória: 32GB-1536GB, azaz max. 1,5TB. Ismét indul a RAM sakkozás, amitől már elszoktak nem csak a Mac-használók, de a viszonteladók, szervizek is. Gyanítom, az Apple RAM aranyárban lesz, és jönnek újra a megbízható és megbízhatatlan más gyártók RAM-jai (third party, you know). Remélem, a Kingston és társai már izzítják a gyártósorokat.
Grafikus processzorok: lehetne akár bitcoin bányász gép is az új Mac Pro. A grafikus teljesítménye alapján mindenképp, ám ára – bekerülési költség – miatt kizárt. Brutális grafikus képességét jellemzi, hogy egyszerre akár 16 (tizenhat) 4K Prores videó játszására képes. Egy kisebb, az átlagos magyar családot jellemző hétvégi házban tizenhat szuper nagy kijelzőt képes meghajtani. Ledes égőt már nem is vennék... Ez persze azokat hozza majd lázba, akik élni is szeretnének a tudással – ami ismét nem lesz ingyen –, akik szerverként használják majd a Mac Prot, azok meg örülnek, hogy nem kell megvenni – remélhetőleg – egyetlen grafikus kártyát sem.
Bővítés: ismét örvendés. A cilindernek nem volt bővítési lehetősége. És pont. És pont ezért utálták, nem vették, hanem őrizték a 2012 előtti Mac Pro-t, amelynek volt. Ahogy az újnak is van (lesz ősztől). Bár ezek a bővítések és a grafikai kártyák ugyanazt a helyet használják majd, ha jól értem az ábrákat és leírásokat. Tehát ismét jöhetnek a PCI Express kártyák, rövidek és hosszúak.
Tárhely: csak SSD-t ígér az Apple, 256GB a legkevesebb, és 2x2TB a legtöbb. Ez utóbbit milyen szép lenne RAID-ben vagy tükrözve használni – gondolattal vetik a szerver vágyók magukat a netre szoftver után kutatva.
Portok (Kapuk): Mivel végre számítógép méretű a Mac Pro, így portban nem lehet hiány (olyan ez, mint a fűszer). Két USB3 (régi USB), három Thunnderbolt3 (USB-C), és két 10GB Ethernet. Ide szúrom be, a wifi 802.11ac (802.11a/b/g/n - kompatibilis).

Macademia meg a Mac Pro
Számos cég IT támogatását végezzük, sok helyen használunk Mac Pro-t szervernek. Ezek mind 2012-es vagy öregebb gépek. És lassan kifogyunk a tartalék Mac Pro-kból. Egyik szemünk ezért ragyog, mert ez a Mac Pro a felejtendő cilinder után ismét alkalmas lehet szervernek. De a másik zokog: honnan lesz erre szerver funkciókat tudó szoftverünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése