2020. szeptember 11., péntek

Fortnite az Almáskertben

A hihetetlenül népszerű Fortnite fellázadt az App Store értékesítési rendje ellen, nyilatkozatok, perek és kitiltások. Az értékesítési rend szerint az Apple-nek jár mindenből harminc százalék (bár állítólag akad egy fecske, aki csak tizenöt százalékot fizet), legyen az alkalmazás eladás vagy alkalmazáson belüli fizetés. Az Apple-t megkerülő fizetési mód ok az App Store-ból való kipenderítésre. A mostani összecsapás kapcsán pár apró gondolat és emlék arról, az Apple milyen kemény, ha úgy érzi, hogy érdekei sérülnek.


Forrás: foter.ro, Szerző: Jakab-Benke Nándor

A mi cégünket MacAcademiának kereszteltük el 1998-ban, amikor alapítottuk. Amikor pár év múlva az Apple újra rendezte viszonteladói sorát, akkor nem lehettünk viszonteladók, mert az Apple által levédett Mac szó szerepelt a nevünkben. Átkeresztelkedtünk mAcademiává – hiába, az Apple ebből is kiolvasta a Mac szót. Azóta nem vagyunk hivatalos viszonteladók és küzdünk ici-picit béna nevünkkel.
Egy időben, az iPhone felfutásakor, az Apple ügyvédei megtalálták azokat a hazai vállalkozásokat, akik nyereményjáték jutalmául iPhone-t ígértek (igen, a Facebook like-gyűjtők). Az Apple érvelése az volt, hogy a játék (bár mi nem kaptunk levelet, de a mi esetünkre is igaz) jobban pörög az iPhone miatt, a játék szervezői így az Apple brandjén utaznak, abból húznak hasznot. Ezen hosszan lehetne vitázni.
Mára sokat változott a helyzet, az Apple csak a szerződéses partnereit (iStyle, iCentre, iJoe, távközlési cégek) fegyelmezi, a sarki GSM bolttal nem is foglalkozik. A huszon oldalas logó használati leírást a sajátjain kőkeményen számonkéri, az illegális használókkal – igen, kocsi hátán matrica, "Iphone-szervíz" - meg nem foglalkozik.

De. Az App Store, iPhone kapcsán az Apple úgy gondolja, hogy ha a telefonnal valami gond van, akkor nem azt mondom, hogy a "rohadt Microsoft Outlook alkalmazás", hanem azt, hogy nem megy az iPhone. Ezért döntött úgy, hogy csak az ő fejlesztői rendszerével, csak az App Store-on át lehet alkalmazást iPhone-ra tenni. Nem kevés pénzért végzi el a fejlesztői támogatást, az app elbírálást, vírustalanságot, meg a többit. Lehet vitatni, hogy a harminc százalék sok vagy kevés.

Arról is lehet vitatkozni, hogy mennyire él vissza az Apple a piaci helyzetével – bár ez nehéz, mert az iOS kisebb, mint az Android piac, fölény az már rég nincs. Csakhogy az iOS piac sokkal jövedelmezőbb - egy iOS felhasználó jóval többet költ, mint egy Androidos –, így aki nincs iOS-en, az nem is lesz nagyon nyereséges. Amikor felbukkan egy olyan siker, mint a Fortnite, akkor a sikercégben mindig eretnek gondolatok támadnak, ki kellene törni az Almáskertből. Eddig senkinek sem sikerült, ami nem zárja ki, hogy egyszer fog – ahogy volt jailbreak, azaz iPhone törés.

Szerintem a Fortnite-nak semmi esélye, ahogy a Zynga (tudod, Farmville) és sokan mások is elbuktak. Egyrészt minden játéknak van egy életciklusa, előbb-utóbb ráunnak. Másrészt lehet, hogy most épp a Fortnite az App Store bevételen belül látható, pár százalék, de ez mutatja, hogy bár az Apple szomorkodna, de azért tragédia nem érné, ha nem lenne. És lesz helyette másik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése