2020. szeptember 9., szerda

Mac Mission Control, ujj-varászlat

Macen leghatékonyabban gyorsbillentyűkkel és trackpad vagy egér használattal tudunk dolgozni. A trackpaden (leánykori nevén: hanyatt egér) nem csak egy, de nem is csak két, hanem akár három vagy még több ujjal lehet parancsot kiadni – momentán öt ujj a max, de az Apple fejlesztői és a brit tudósok rajta vannak a feladaton). Tudom, vannak akik ismerik a Mission Control névre hallgató csodát, nekik nem fogok újat mondani. De mi, többiek, most figyelünk!


A Mission Control beállítását az alma menü > Rendszerbeállításokból érjük el. Én azt javaslom, hogy a billentyű és egér parancsok részt csak akkor bolygassuk, ha érezzük, hogy az erő velünk van és nagyon tudjuk, mit cselekszünk. A négy opció viszont e bejegyzés tárgya, nézzük ezeket!

A Spaces automatikus átrendezése a legutóbbi használat szerint
E szépen nem sikerült fordítás magyarul azt jelenti, hogy több virtuális asztalunk lehet egyszerre. Egyet látunk, ez a kijelzőn levő. De ha például a Findert vagy a Mailt teljes kijelzős üzemmódban használjuk, akkor az egy második (sokadik) virtuális asztalon nyílik meg. Az asztalok a Space-ek. Az asztalok között alapértelmezetten három ujjal legyintve (jobbra-balra) lehet váltani. Alapértelmezett: ahogy az Apple nekünk beállítja, ez még a különböző Macek között is eltérhet. Ha nem megy úgy, ahogy itt írom, akkor nézd meg a Rendszerbeálltások > Trackpad videóit.

Váltás az alkalmazás megnyitott ablakait tartalmazó Space-területre, ha átvált egy alkalmazásra
Most már tudjuk, mi az a Space. Ha a Mailt teljes kijelzősen használjuk vagy egy másik virtuális asztalon van, mint amit épp a kijelzőn látunk, akkor a Mailt aktiválva – Dockban az ikonjára kattintva – a Mac oda visz, arra az asztalra, ahol a Mail ablaka nyitva van. Ha perverz módon több asztalon van több Mail ablak, akkor ezek közt cikázhatunk szédülésig.

Ablakok csoportosítása alkalmazás szerint
Az általam bepiroskarikázott alkalmazásoknak több ablaka van nyitva. Amikor a Mission Controllal próbálom átlátni a káoszt (nem kell, mert zseni vagyok a Gonosz Almalap szerint), akkor nem dokumentumonként látom, hogy mi minden van nyitva, hanem alkalmazásonként.
Ha nincs az opció bejelölve, akkor így látok át a káoszon.

A kijelzőkhöz különálló Space tartozik
Nem elveszni! Ha több monitorunk van, például Macbook külső monitorral, az már kettő, vagy kivetítővel, akkor kijelzőnként lehet a mutatott asztalokat változtatni, kezelni. Mesterfok.

Ujj

Lássuk az ujjainkat! Váltsunk a Rendszerbeállítások > Trackpad párbeszédablakra, annak is a További kézmozdulatok fülére. Ismét jelzem, Macje válogatja, mit látunk, én egy 2015-ös Macbook Airt használok.
Először a megfejtés a Mission Control és a Trackpad panel között:
A Mission Control ugyanaz mindkettőn,
ahogy az Íróasztal megjelenítése is.
Az Alkalmazás ablakok az az Exposé.

Mission Control
Az eredménye az, hogy minden nyitott, de nem Dockban levő doksid, ablakod láthatóvá lesz. Amelyikre ráböksz, azzal tudsz tovább dolgozni. Én szeretem, amikor több olyan feladaton dolgozom, aminél mindegyiknél több ablak kell, így aránylag gyorsan tudok váltani a feladatok között.
Persze lehetne azt is, hogy feladatonként új asztalt hozok létre. Hogyan? A Mission Control nézetben a kijelző tetejéhez tolom az egeret, ott látom és tudom kezelni az asztalaimat. Jobb szélen tudok hozzáadni. Fogd-és-viddel sorrendet cserélni (ez akkor jó, ha jobbra-balra legyintéssel megyek köztük). És ha valamelyik kis asztalon tartom az egeret, akkor megjelenik az asztal törlése ikon. Az épp aktuális asztal nem törölhető. A törölt asztalon levő ablakok visszahullnak egy nyitottra.
Az épp aktuálisról – alul nagyban - bármelyik másikra tudunk ablakot áthúzni.
Ez így drámaian hangzik, de próbáld ki!

Íróasztal megjelenítése
Nekem kedvencem. Egy mozdulattal - négy ujjal - kitolok minden nyitott ablakot a kijelző szélére és azon túl hogy lássam, mi van az asztalomon. Például oda mentek valamit, képernyőképet csinálok, akkor egyből "utána tudok menni", hogy feldolgozzam, átalakítsam, helyére tegyem...
Például ennek a bejegyzésnek a képeit írás közben készítettem, az asztalom közepén uszkve-cirka fel is ismerhetők.

És miért Mission Control?

Amikor számos újdonság mellett ezt is bemutatta az Apple, akkor kicsit űrtechnika volt ez. Innen az elnevezés, ami irányítóközpontot jelent, Houston, van egy kis problémánk! A minden alkalmazást iOS-esen megmutató Launchpad neve is ezért Kilövőállás. Ahogy az asztaloké Space. Mert ügyeltek a részletekre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése