2021. augusztus 13., péntek

Ja, cím! GÁBOR! Apple és a személyes adatok

A személyes adatok védelme fontos – még az el"+!%tt GDPR rendelkezés miatt minden weblapon megjelenő süti-jóváhagyást kérő felugró ablakok ellenére is – és egyre fontosabb lesz. Az állam mégse nyelje le az egyént szőröstül-bőröstül. A pedofil képek készítése, megosztása elleni küzdelem fontos. Az Apple terve, mely szerint a felhasználó gépén, telefonján ellenőrizné a Fotók alkalmazásban tárolt képeket, megosztó lett. A jó szándékot senki sem vitatja, viszont a megoldást – az általam olvasott blogok, szájtok – szinte kivétel nélkül rossznak tartják. Az Apple kitart ötlete mellett.
Tim Cook, az Apple vezetője a WWDC-n arról beszél, hogy az Apple nem enged a nyomásnak, számára a személyes adatok védelme az elsődleges.

Az Apple eljárás menete az volna, hogy az amerikai National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC – Elveszett és Kizsákmányolt Gyerekek) által nyilvántartott képeket (a Gonosz Almalap jelzi: a Föld legnagyobb pedofil gyűjteménye ez) kódolják. Az Apple már csak a kódokat kapja meg, amelyekből (azt állítják) nem lehet a képeket visszaállítani. Ezek után az iPhone-on levő képekből is kód generálódik (hm, ha ez ugyanaz az eljárás, amivel a pedofil képeket is kódolták, akkor az Apple rendelkezik a kód készítés tudásával). Ha az NCMEC kód egyezik az iPhone-omon talált képből lett kóddal, akkor nekem jaj. Pontosabban, még nem jaj, jön a humán felülvizsgálat – erre honnan lesz az Apple-nek embere?, hogy fér hozzá az én iPhone-omon levő képhez?, kifizeti a vélhetően pedofil képeket naphosszat néző embereket?
Az Apple megoldását hibásnak tartók szerint bárhogy is fogadkozik az Apple, hogy csak és kizárólag a pedofil képek esetén nyúlkál bele a telefonunkba, ez precedenst teremt. És van az a pénzügyi érdek, amiért Tim Cook haját is több méteres korpa réteg fedi be: ilyen a kínai piac, meg az orosz piac... Kínában, még nem, de szerintem csak percek kérdése, a Micimackós képeket is keresni fogják az iPhone-okon (Micimackó képeire utazik a kínai cenzúra, 2017. 07. 17.)
Mivel nem vagyok jogász, így csak saját logikám mentén haladok. Az iPhone-t nem úgy vettem meg, hogy tudtam, az Apple vagy bárki bármikor turkálhat benne kénye, vágy és igénye szerint. Ahogy a lakásomba sem sétálhat be bárki, csak megfelelő papírral. Az Apple megelőző ellenőrzése pont olyan, mint az írható CD-re kivetett adó – mert lopott zenét fogok rá írni –, vagy az A4-re kivetett adó, mert úgyis jogvédett tartalmat fénymásolok rá.
A felhő, iCloud, Google Drive és társai viszont már nem az enyém, csak bérlem... Ha itt a szolgáltató ellenőrizne, hát az sem tetszene, de valahogy érthetőbb lenne. Bár hasonlít ahhoz az FB, Twitter állásponthoz, gyakorlathoz, hogy ők csak a platformot adják, az, hogy ki mit ír oda, mit tart ott, mindenkinek a saját ügye.
És. Az ellenőrzés viszi a processzor teljesítményem, a sávszélességem. Ha például külföldön napi pár száz képet készítek. Az Apple (1) az én telefonomon tárolja pár millió kép NCMEC kódját az én tárhelyem terhére (a Gonosz Almalap már írja a számlát az Apple és a NCMEC részére tárhely szolgáltatásról) vagy (2) minidig letölti ezt a kód-csomagot a sávszélességem, internet forgalmam terhére – ráadásul külföldön? vagy (3) az én képem kódjait utaztatja kéretlenül (sávszél, forgalom)?
A szándék jó, a megvalósítás ötlete rossz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése