2021. augusztus 9., hétfő

Apple automatikusan, kéretlenül is keresne fényképeink közt

Az Apple országonként, a helyi törvényeknek megfelelően, bevezetni készül a gyerek bántalmazást (pedofil és tsa) mutató képek keresését – közölte a társaság pár napja. A rendszer az iPhone Fotók képeket vizsgálná meg, mielőtt azok feltöltődnek az iCloud tárhelyre – a feltöltés legtöbb esetben automatikus, a terv szerint a vizsgálat még az iPhone-on történne meg. A rendszert az Apple először az Egyesült Államokban élesítené. A Reutersen megjelent írás szabad fordítását olvasod most.

In this June 8, 1972 file photo taken by Huynh Cong "Nick' Ut, South Vietnamese forces follow terrified children, including 9-year-old Kim Phuc, center, as they run down Route 1 near Trang Bang after an aerial napalm attack on suspected Viet Cong hiding places. After making the photo, he set aside his camera, gave the badly burned girl water, poured more on her wounds, then loaded her and others into his AP van to take them to a hospital. When doctors refused to admit her, saying she was too badly burned to be saved, he angrily flashed his press pass. The next day, he told them, pictures of her would be displayed all over the world, along with an explanation of how the hospital refused to help. (AP Photo/Nick Ut, File) 
A 1972. június 8-i, Huynh Cong "Nick Ut" által készített fotón a dél-vietnami erők rémült gyermekeket követnek, köztük a 9 éves Kim Phuc-t, akik a Viet Kong vélt búvóhelye ellen intézet amerikai napalmos légitámadás után Trang Bang közelében lerohantak az 1-es útra. Nick Ut a fénykép elkészítése után félretette a fényképezőgépét, vizet adott az összeégett égett lánynak, öntött a sebeire, majd őt és másokat az AP [hírügynökség] furgonjába tett, kórházba vitte őket. Amikor az orvosok nem voltak hajlandók befogadni, mondván, hogy túlságosan megégett ahhoz, hogy megmentsék, dühösen felvillantotta a sajtóigazolványát. Másnap elmondta a lánynak, hogy a világ minden táján megjelent a róla készült kép, valamint azt is, hogy a kórház nem volt hajlandó segíteni. (AP Photo/Nick Ut). 
 
Ezt a képet a Facebook pedofil szűrője hónapokon át blokkolta, nudizmusra hivatkozva. 
(A képválasztás saját, nem szerepelt a Reuters cikkében. A fotó 'napalm girl' néven ismert.)

A gyermekbiztonsági csoportok dicsérték az Apple-t, amiért csatlakozott a Facebook, a Microsoft és az Alphabet (Google) kezdeményezéséhez. Az iPhone-on végzett fotóellenőrzése aggodalmat kelt. A helyi szabályzás módot ad a kormányoknak, hogy valós vagy vélt okok miatt vizsgálja a felhasználók eszközeit. Sok más technológiai vállalat ellenőrzi a fényképeket a szerverre való feltöltés után.
Az Apple szerint a rendszere képes ellentállni a nem kívánatos kormányzati követeléseknek, megvédik az Apple-t a kormányzati nyomásgyakorlástól, hogy a gyermekbántalmazáson kívül más anyagokat is azonosítson bárki telefonján. Az Apple szerint az emberi felülvizsgálati folyamata védelmet jelent a kormányzati visszaélések ellen. A vállalat nem továbbítja a fényképeket ellenőrző rendszeréből származó jelentéseket a bűnüldöző szerveknek, ha a felülvizsgálat nem talál gyermekbántalmazási képeket.
A szabályozó hatóságok egyre inkább követelik, hogy a technológiai vállalatok többet tegyenek az illegális tartalom eltávolítása érdekében. Az elmúlt néhány évben a bűnüldöző szerveknek és a politikusoknak a gyermekbántalmazás volt az egyik hivatkozási alapjuk, hogy visszautasítsák az erős titkosítást, korábban a terrorizmus visszaszorításának szükségességére hivatkoztak. Egyes országokban a törvény – többek között Nagy-Britanniában – feljogosítja az államot arra, hogy a technológiai cégeket kényszerítse: titokban lépjenek fel felhasználóik ellen.
Az Apple terve megelőzheti a kormányzati igényt a telefon-adatok korlátlan átadására, megfelelhet az elvárt európai irányelveknek, ám számos biztonsági szakértő szerint az adatvédelmi bajnok nagy hibát követett el azzal, hogy megmutatta hajlandóságát az ügyféltelefonok adatainak elérésére.
"Lehet, hogy elterelte az amerikai szabályozók figyelmét ezzel az egy témával kapcsolatban, de nemzetközi szinten is vonzza a szabályozó hatóságokat, hogy ugyanezt tegyék a terrorista és szélsőséges tartalommal" - mondta Riana Pfefferkorn, a Stanford Internet Observatory kutatója. "A politikailag befolyásos szerzői jogok tulajdonosai Hollywoodban és máshol akár azzal érvelhetnek, hogy digitális jogaikat ilyen módon kell érvényesíteni." - jelezte, hogy a pedofil képek szűrése trójai falóvá válhat.
Will Cathcart, a WhatsApp vezetője pénteken tweetelte az Apple ellen az új architektúrát ért kritikáját.
"Évtizedek óta rendelkezünk személyi számítógéppel, és soha nem volt felhatalmazásunk arra, hogy az összes asztali számítógép, laptop vagy telefon privát tartalmát világszerte ellenőrizzék jogellenes tartalom után kutatva" - írta. "Nem így működik a szabad országokban épített technológia."
Az Apple dolgozott azon, hogy az iPhone, iPad iCloudba történő biztonsági mentése titkosítva legyen, vagyis a vállalat nem tudott volna olvasható verziót átadni a bűnüldöző szerveknek. Az FBI kifogása után elvetette a projektet. Alex Stamos, a Stanford Obszervatórium alapítója szerint viszont az Apple még az idén előkészíti a titkosítás bekapcsolását. Az Apple nem kívánta kommentálni a jövőbeli terveit.

Akanksha Rana, Stephen Nellis, Joseph Menn, Shounak Dasgupta, Richard Chang

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése