2021. augusztus 16., hétfő

Videó és a hossza

Sokan készítünk nyáron ilyen-olyan videót, páran üzleti, sokan magáncélra. Barátokét általában végignézi az ember – általában. Mára szerencsére eltűntek a négy óra hosszú videók, tudod, Grand-Canyon, nyomtam végig a koszos ablaküvegen át. Az iPhone-on, iPaden és Macen könnyű megvágni egy videót – de idő. Sokszor érdemes.
Példa: Mac, iMovie. A Scrolling Credit átírva mindarra, ami fontos. Mivel nem igen akartam olvashatóan hagyni a videóban, ezért hosszát az alapértelmezett tíz másodpercről egyre vettem, így kimerevítve lejátszáskor minden elolvasható, viszont nem zavar, nem viszi az időt.

Csak tudásbővítésként. A TikTok eleinte 30 másodpercben maximalizálta a videó hosszát, ez mára már három percre nőtt. Az Insta Stories-é 15-30 másodperc vagy három perc – Google barátom kicsit határozatlan. A YouTube statisztika külön nézi a harmadik/ötödik másodperc utáni nézővesztést, azokat, akik belenéztek és már itt sincsenek. A tanulság? A videó eleje legyen ütős, informatív, fogja meg a nézőt! Ne magamat, nem én vagyok a célcsoport. Vágjuk meg a videót, a fentiek szerint három percbe bele kell férni. Kegyetlenül hangzik, de dobj ki mindent, ami nem a lényeghez tartozik – oks, a nagymamám akár 168 órában is hajlandó nézni a fiát, unokáját...
Rengeteg videót készítünk, jó része fél nap után kuka – de ez nem minden videó esetén látható előre. Tizenhat-huszonkettő évvel később visszanézve nem biztos, hogy emlékszünk, hol is készült a videó, kik is azok, akikkel annyira barátok vagyunk (BFF, mert YOLO). Érdemes a film végére, akár csak egy felvillanó pár másodpercre, ezeket az adatokat szövegesen odaírni. Persze az eredeti hang a csillagos ötös, de a hangalámondás is jeles megoldás.

1 megjegyzés:

Ferenczy Gábor írta...

5 tipp FB videóhoz
http://kozossegikalandozasok.hu/2021/08/19/5-tipp-facebook-videokhoz/

Megjegyzés küldése