2021. december 13., hétfő

Egyre haszontalanabb apró-hírek az Apple körüli világból

Az éves rendrakás során dobom ki az "ezt majd egyszer felhasználjuk" képeket és bejegyzés-csírákat. Néhány kidobás előtt arra érdemesült, hogy egy saláta-bejegyzés része legyen.

Hogyan üljünk?
Mármint számítógép használatkor. Így! A képről karácsonyi ötletek szerezhetők: lábtartó, könyvek a gép alá...
iPhone 13
Szeptemberben és októberben az Apple iPhone-gyártása (a részére történő gyártás) körülbelül húsz százalékkal , az iPad gyártása pedig körülbelül felével maradt el a tervezettől. Az ok, ahogy már sokszor megírtuk és még megfogjuk, (1) Covid-19 okozta termelés kiesések a teljes gyártási és szállítási folyamatban, (2) konténerhiány, (3) chip hiány, (4) USA-Kína örök barátság megromlása. A Nikkei Asia elemző cég iparági vezetőkkel és beszállítókkal készített interjúkra hivatkozva úgy véli, hogy a kihívások várhatóan az év végéig folytatódnak – mi bátran prognosztizáljuk: január harmadikától sem lesz minden tökéletes. Számszerűen: a 95 milliós iPhone 13 értékesítési célt az Apple nem éri el, várhatóan 83-85 millió iPhone 13 készüléket fog tudni eladni év végéig. Száz potenciális vevőből kilenc csak ígéretet tehet a fa alá.

Elnöki Apple Watch
Joe Biden az első amerikai elnök, aki Apple Watch-ot visel az Ovális Irodában. Persze lehet vitatkozni, hogy erre amúgy is csak két elődje lett volna képes (mivel az óra csak 2014-ben került piacra). Az elnökök azonban szeretik körültekintően és a szimbolikus karakter figyelembevételével megválasztani az órájukat – az Apple Watch pedig a modernitást és az idő pulzusát jelöli, ami nem feltétlenül mondható el Biden elődjéről.
Jony Ive autó dizájnt tervez
Jony Ive, az Apple korábbi dizájnvezetője az olasz Ferrari autógyártóval fog együttműködni a hamarosan megjelenő elektromos járművön. A luxusautó-gyártó cég várhatóan 2025-re bemutatja első elektromos modelljét a bemutatótermekben. A rettenetesen Gonosz Almalap nagyon kíváncsi a szappantartó alakú Ferrarira...
E-könyv
Amerikában húsz százalék körül van az e-könyvek aránya a teljes könyvforgalomban, néhány európai országban eléri a tízet, nálunk a covid hatására nőtt másfélről három százalékra. Magyarországon 3,2 millió ember vásárol könyvet, ezen belül pedig van 800 ezer heavy user, azaz olyan vásárlók, akik évente 30-50 könyvet vásárolnak és olvasnak el. A Pages-zel készíthetsz ekönyvet is, hogy legyen Apple szál. Az Apple 2012-ben mutatta be a Pagesre épülő iBooks Authort, az ekönyv szerkesztőjét. Az iBooks Author számos csodát tudott (élő weboldal beágyazása, teszt beillesztése...), ám azok csak az Apple-ös eszközökön működtek – akad, aki ezen meglepődött? A sikeresség egyik mércéje, hogy 2018 óta nincs új iBook Author, hivatalosan 2020-ban az Apple nyugdíjba küldte a még működő verziót, amelyek már nem futnak az oprendszer legújabb verzióin.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése