2021. december 17., péntek

MacBook Air vagy Pro? Karácsonyra?

Kezdjük a végén! A következő táblázat a 2021. december 15. 10:23-as állapotokat mutatja. Gyakorlatilag MacBook Air kapható az iStyle és iCentre APR-ekben, az Apple képes a 13 inches MacBook Pro szállítására karácsonyig (3 nap). A többi Mac szállítási határideje 3-4 hét (21-28 nap), azaz január. Persze bármikor befuthat egy-két kamion. Ám ismereteink szerint (tudod, meg nem nevezett forrás, nevét elárulni nem kívánó dolgozó, valamint több évtizedes tapasztalatunk) ezek a Macek egytől egyig el fognak fogyni előrendelésben. A Média Markt és hasonló láncok más szálon kapják az Apple-től a gépeket, így ott más lehet a helyzet.

De ha lenne, milyen gépet érdemes vennem?

Macintosht. Hordozható gép esetén – szerintem – annak érdemes Pro-t venni, aki egyszerre több csatlakozót használ, a Pro-n több van, mint az Airen. Annak, aki tudja, hogy olyan munkát végez napi több órában, ahová kell a processzor teljesítmény – videóvágás, hangvágás, 3D modellezés, ezer felé történő fejlesztés, nagy képek kezelése Photoshoppal. A netezem meg doksit írok és közösségi médiát kezelem munkára elég az Air. Az egyetemi jegyzeteléshez elég az Air (vagy talán az iPad tollal, kézírás-felismeréssel).
Bővítés, avagy miből érdemes többet venni az alapmodellnél?
Az eladók a nem alapmodelleket CTO-s gépeknek szokták nevezni (CTO – Configure to Order, megrendelő kérésére összeszerelt). Az apple.hu, istyle.hu és icentre.hu oldalakon a rendelésnél lehet CTO-zni, erősebb procit, nagyobb tárhelyet vagy több memóriát kérni. Amikor minket kérdeznek, akkor a következő fontossági sorrendet javasoljuk CTO esetén:
  • Memória Lehet, hogy most elég a 8GB, de öt-hét év múlva, amikor még mindig ez a Mac előtt ülsz, már kevés lehet. A memória az, ahol a gép dolgozik. Egy nagyon nem IT-s hasonlattal, a memória a konyhaasztal, minél nagyobb, annál több mindent tudsz egyszerre végezni (és annál nagyobb a felfordulás).
  • Tárhely A hasonlatnál maradva, a tárhely a spájz, a kamra. Okosan gazdálkodva nem kell nagy. Az eltelt évtizedben megtanultunk élni a 128-256GB mérten, bár nem élveztük mindig. Mi úgy gondoljuk, hogy évről-évre nő a felhőn tárolás mértéke – onnan a megosztás is könnyebb. Ezért a háttértár mérete kevésbé fontos, mint a memóriáé. De felhasználó válogatja, ki mennyi háttértáron érzi jól magát.
  • Processzor A proci kapcsán visszakanyarodom az Air vs. Pro választáshoz. Akinek számítási teljesítmény kell, az előbb válassza a maximum memóriát, és utána nézzen nagyobb, gyorsabb processzort. Az elméleti adatok szerint az M1 Max nem tud annyival többet az M1 Pro-nál, mint amennyivel drágább.
Mit érdemes még venni egy új Machez?
Garancia kiterjesztést és TimeMachine külső háttértárat.
A garancia kiterjesztés Apple Care névre hallgat, bármelyik hivatalos Apple viszonteladó kínálja. Ezzel az egy év kötelező gari két további évvel nő meg, azaz három év lesz. Az Apple Care az egész világon érvényes, azaz Aucklandben is elfogadják, hiába az Andrássy úton vetted a Maced. A viszonteladóknak van saját konstrukciójuk is, ami értelemszerűen náluk érvényesíthető.
Amíg a garancia a vasat, a hardvert védi, a TimeMachine az adatokat. Az összes adatunkat. A TimeMachine szoftver a macOS része, a géppel együtt megvetted. Használatához egy külső háttértár szükséges, ez legyen legalább 1TB-s.
És persze tudást (klikk ide!):

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése