2022. június 13., hétfő

Értelmes e-mail tárgy

Imádom (frászt, dühbe jövök), amikor "Kérdés", "Kimaradt" vagy "(No subject)" tárgyú levelet kapok. Miért? Amikor megjön, nincs gond, elolvasom, válaszolok. De amikor keresni kell, esetleg visszamenőleg, akkor hiába pörgeti az ember fel-le a mailek listáját, nem fog ráakadni a keresett levélre. Pláne nem, ha sokan az említett tárgyú levelet küldtek. Biztos, hogy aki küldi, annak logikus – bár megnézem, hogy fél év múlva hogy találja meg. Igen, van kereső, de az informatív tárgy megadása segít a mail megtalálásában.
OK, a névből beugorhat, hogy ki a melyik cégtől. Bár ez egy 2018-as levél. A tárgy rossz. Ha keresővel keresem egy ügy összes levelét, akkor ezt a mailt igen nehéz lenne megtalálni, nincs egyetlen cégnév utalás sem benne, az Era meg becenév – nem hülyeség a céges aláírás még egy ilyen baráti esetben sem.

Hasonló a helyzet a csatolt vagy megosztott fájlokkal. Most, hogy szinte mindenki eszámláz, a számlák neve – bár lényegtelen –, de jó, ha tartalmazza a kiállító és kapó neveit és a számlaszámot. A kiállító a befogadónak fontos, a befogadónak meg a kiállító. A számlaszám meg egyértelművé teszi a kiállító nevével, hogy honnan a melyik számla.
A letöltött bankszámlákat is gyűjtjük (bár könyvelési célra nem felelnek meg, szólok, ez ott van apró betűvel). Érdemes konzekvens elnevezést használni, ugye?
Magunknak mindent úgy nevezünk el, ahogy akarunk. A számítógép még nálunk is jobb, neki még az sem kell, hogy bármelyik nyelven értelmes legyen a fájlnév, az egyetlen, amit nem szeret, két azonos nevű fájl egy mappában. Ha már ketten osztozunk valamilyen módon egy fájlon, adjunk neki olyan nevet, ami az osztozók számára hasznos. Évezredeket spórolunk meg a Föld lakóknak.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Dettó. Frászt kapok a tárgy nélküli levelektől, vagy a semmitmondó elnevezésektől. Osztom.

Megjegyzés küldése